Een Russische en een Amerikaanse astronaut hebben zich donderdag in veiligheid moeten brengen nadat de Sojoezraket waarmee ze onderweg waren naar het Internationale Ruimtestation (ISS) kort na de lancering haperde. In hun capsule maakten ze zich los van de draagraketten en vielen ze terug naar de aarde. Volgens de vluchtleiding hebben de twee geen letsel opgelopen bij de noodlanding. Hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse.

NASA-astronaut Nick Hague en kosmonaut Aleksej Ovtjsinin van de Russische ruimtevaartdienst Roskosmos waren vanuit Bajkonoer in Kazachstan vertrokken voor een vlucht naar het ISS, toen er zich na twee minuten een probleem voordeed met een van de vier boosterraketten. In radioverkeer is te horen dat de bemanning ineens gewichtloosheid ervoer, terwijl ze door de versnelling juist sterke G-krachten hadden moeten voelen. Daarop maakten ze zich met hun capsule los van de raket en lieten zich in een ballistische baan naar de aarde terugvallen. Ze landden in de buurt van de stad Jezkazgan, ongeveer driehonderd km ten noordoosten van de lanceerplek. Op de site van NASA is een liveblog over de reddingsoperatie. 


Betrouwbaar

De Sojoez doet al meer dan vijftig jaar dienst en staat bekend als uiterst betrouwbaar. Het incident deed zich vermoedelijk voor in de vluchtfase waarin lege brandstoftanks worden afgestoten. De bemanning zat in de daalcabine, de middelste van de drie cabines waaruit de Sojoez MS-10 is opgebouwd. De module is uitgerust met parachutes en raketjes om de landing te verzachten, en is daarmee ook de enige om bij een mislukte lancering te ontsnappen. Roskosmos en NASA hebben een onderzoek ingesteld naar het incident.

De twee astronauten zouden zich in het ISS voegen bij ESA-commandant Alexander Gerst en boordwerktuigkundigen Serena Aunon-Chancellor (NASA) en Sergej Prokopjev (Roskosmos). Ze zouden er zes maanden blijven voor onder meer biologisch en biotechnologisch onderzoek.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.