techniektalent

Op het gebied van digitalisering is in de wereld van de constructeurs veel winst te behalen, bewijst Merijn Stap van Royal HaskoningDHV.
 

Naam: Merijn Stap
Leeftijd: 31
Opleiding: civiele techniek, TU Delft 
Functie: constructeur, Royal HaskoningDHV


Knutselen, problemen oplossen, bouwwerken maken van karton, hout of lego. Een loopbaan als constructeur heeft er altijd ingezeten bij Merijn Stap van Royal HaskoningDHV. ‘Zodra er een uitdaging ligt en de puzzelstukjes op de juiste plek moeten worden gelegd, ben ik geïnteresseerd’, zegt ze.

Hoewel haar studie civiele techniek in Delft behalve een theoretische ook een aanzien­lijke praktische component kende, vond Stap de overgang naar het werkende leven best groot. ‘De praktische invulling van de theorie leer je pas als je aan het werk bent. Bij een bureau ben je voortdurend met concrete projecten bezig.’
 

Grote projecten

Stap werkt bij de afdeling infrastructuur en is betrokken bij grote projecten, zoals de Rijnlandroute van Katwijk naar Zoeterwoude, de Oosterweelverbinding aan de noordkant van Antwerpen en de Groene Boog in de A16. ‘Vooral veel ondergronds’, zegt Stap.

Haar taak als constructeur is om de dimensies van onderdelen te berekenen, te garanderen dat de constructie alle belastingen aan kan en de capaciteit voldoende is. 


Veel herhaling

Uiteenlopende projecten, maar Stap viel op dat er ook overeenstemmingen zijn. ‘In de processtappen zit veel herhaling.’

Als autodidact op het gebied van automatisering, zag ze een kans en schreef een programmaatje. Inmiddels is daar ConstruQT uitgerold, een tool die een deel van de voorheen handmatige berekeningen uitvoert.

De constructeur maakt in het programma zelf de ontwerp­keuzen; op basis daarvan bepaalt het programma of het ontwerp voldoet en maakt het een wapeningschets. 

Automatiseren met de constructeur in het hart van het proces

Het programma doet in een halve dag wat voorheen twee tot drie weken duurde. De collega’s werken er graag mee, zegt ze. ‘Dat is me erg meegevallen. Het is een voordeel dat de constructeurs hun werkwijze er niet voor hoeven aan te passen en het programma doet ook niets af aan hun deskundigheid en creativiteit.’

Automatiseren waar het kan, met de constructeur in het hart van het proces, is het idee.

Haar werkgever gaf Stap budget en een team om het verder uit te werken. ‘Ik zou het ontzettend mooi vinden als de werkwijze van mijn tool de komende jaren steeds breder wordt gedragen, ook elders in de sector. Om relevant te blijven, is digitalisering de weg die we moeten gaan.’ 
 

Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2023.


Foto: Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.