Het is niet zo eenvoudig om goed in te schatten hoe druk het is op een plein of in een winkelstraat. Camera's of mobiele-telefoondata kunnen helpen, maar dan is de privacy al gauw in het geding. Het Belgische bedrijf CrowdScan heeft nu een systeem ontwikkeld dat werkt met draadloze sensoren. 

CrowdScan is ontstaan uit de MensenMassaMeter, een project van de Universiteit Antwerpen en het Beltgische onderzoeksinstituut imec. Het systeem bestaat uit een draadloos sensorennetwerk. De sensoren versturen laag-energetische radiogolven (868 megahertz). Op basis van de afzwakking van het signaal kan het vervolgens vaststellen hoeveel mensen er zich in het gebied bevinden. 


Signaalsterkte

Het systeem bestaat uit een netwerk van enkele tientallen sensoren (transceivernodes) die op een hoogte van een meter worden geplaatst aan de randen van een gebied waar moet worden gemeten. De signaalsterkten van de communicatielinks binnen dit netwerk worden zowel gemeten wanneer de omgeving leeg is als wanneer er zich mensenmassa bevindt.

Uit de verschillen tussen de twee metingen kan afgeleid worden hoeveel mensen er zich ongeveer in de omgeving bevinden. Camera's of andere instrumenten die de individuele privacy in het geding kunnen brengen, komen er niet aan te pas. 

Aan het systeem is zes jaar gewerkt en het is al getest op onder meer festivals en grote evenementen. De coronacrisis heeft de technologie extra relevantie gegeven. Nu biedt het bedrijf de dienst ook aan aan overheden en steden, die ermee kunnen bijhouden hoe druk het is op straat. In mei vond een proefproject plaats in een straat en op een brug in Antwerpen. Daar kon het de grootte van mensenstromen tot op vier mensen nauwkeurig meten, wat volgens de bedenkers aangeeft hoe scherp de sensoren kunnen kijken. 
 


Druktebarometer

'Deze zomer zullen er dan wel geen massa-evenementen plaatsvinden, het belang van nauwkeurige informatie over de dichtheid van mensenmassa’s is sinds de coronacrisis alleen maar toegenomen', zegt CrowdScan-ceo Ben Bellekens in een persbericht. 'Politie en hulpdiensten kunnen sneller de juiste beslissingen nemen als ze over nauwkeurige informatie beschikken over het aantal mensen dat zich op een bepaald moment op een bepaalde oppervlakte bevindt.'

Het idee is om een 'druktebarometer' te ontwikkelen die online raadpleegbaar is. Mensen kunnen dan al vanuit huis zien hoe druk het op een bepaalde plaats is.

Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie & Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen, is enthousiast over het succes van CrowdScan. 'Deze spin-off is een schoolvoorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek vanuit de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen daadwerkelijk impact kan genereren op de samenleving.'


Beeld: CrowdScan

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.