Een nieuwe methode om lithiumbatterijen te recyclen kost de helft zoveel energie als andere technieken. Daarmee wordt het recyclen van batterijen mogelijk populairder. En dat is hard nodig, want lithium-ionaccu's worden in een heleboel apparaten en auto's gebruikt.

Read this article in English

Onderzoekers van de Amerikaanse University of California in San Diego wisten het lithium-deel van lithium-ionbatterijen te recyclen zonder het eerst te vermalen. Daardoor blijft de microscopische structuur van de lithiumdeeltjes behouden, en is een batterij van gerecycled lithium veel beter bruikbaar.

 

Drogen en verhitten

De onderzoekers sloopten eerst de batterij zelf, om vervolgens de kathode (het lithium-gedeelte) te verwijderen. Ze losten het op in een bad van heet lithiumzout. Vervolgens droogden ze het mengsel, dat tot 800 °C werd verhit. Na een afkoelperiode was het lithium weer klaar voor gebruik.
 

Het recyclingsproces.


In een labexperiment deed een batterij die met het nieuwe materiaal was gemaakt niet onder voor een 'verse' batterij. Qua laadtijd, levensduur en capaciteit was de gerecyclede batterij even goed.

Op dit moment wordt slechts vijf procent van alle lithiumbatterijen ter wereld gerecycled. Dat is een probleem, aangezien een heleboel apparaten zoals telefoons, laptops en elektrische auto's vol zitten met dergelijke batterijen. Ze bewaren of weggooien is slecht voor het milieu. Bovendien dreigt er een tekort in de aanvoer van lithium, waardoor het steeds duurder wordt.

 

Microstructuur

Dat de batterijen niet vaak worden gerecycled heeft te maken met de energiekosten. Eerst moet de batterij worden vermalen, om het materiaal vervolgens te smelten of op te lossen in zuur. Het maken van dat zuur of het verhitten van de batterij kost veel energie én vernietigt de microstructuur van de lithiumdeeltjes. Terwijl het juist die structuur is die de batterijen zo goed maakt.
 

De korrelstructuur van oorspronkelijk, gebruikt en op de nieuwe en oude manier geregenereerd lithium.


De nieuwe methode om batterijen te recyclen lijkt veel simpeler, zuiniger en beter. Maar de technologie is voorlopig nog niet klaar om massaal toegepast te worden. Een grote bottleneck is het scheiden van het lithium van de rest van de batterij. Voor dit onderzoek ging dat met de hand, maar op grote schaal is dat uiteraard geen optie.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.