Op de Salone del Mobile in Milaan presenteren CLS Architecten en Arup een 3D-geprint huis dat zijn naam ook waarmaakt, namelijk compleet met woonkamer, keuken, bad- en slaapkamer. Het printen gebeurde door de betonprintrobot van het Nederlandse CyBe.
Van het huis zijn alleen de wanden 3D-geprint met beton. Vloer, ramen en dak zijn van standaardmateriaal en naderhand aangebracht. Dat geldt ook voor de inrichting. Het printen gebeurde met een speciaal voor het betonprinten ontwikkelde robot van het in Oss gevestigde bedrijf CyBe.
Het huis, met een vloeroppervlak van 100 m2, is opgebouwd uit 35 modules, die elk in één tot anderhalf uur ter plekke zijn geprint. Het gehele printproces duurde 46 uur. De woning is compleet demontabel. Na afloop van de Salone wordt hij weggehaald en elders weer opgebouwd.
De architecten van CLS en Arup hebben bewust gebruikgemaakt van de vormvrijheid die het 3D-printen geeft. Ze hebben vrijuit ronde vormen gebruikt met allemaal verschillende krommingen. Met traditioneel bouwen zouden die vormen veel te tijdrovend en arbeidsintensief zijn. Het zou betekenen dat de bekisting waar het beton in wordt gestort ook al die verschillende krommingen zou moeten krijgen.
Aan de muren zijn de printrichels duidelijk zichtbaar, en de architecten hebben dat bewust zo gelaten. Het geeft de woning zijn eigen karakter, en maakt het aan de buitenkant voor planten gemakkelijk om tegen het huis op te groeien.
Het betonprinten van huizen gebeurt inmiddels al meer. China bouwt er blokkendozen mee, Marjo en Arvid Prigge bedachten de futuristisch gevormde Vergaderfabriek (lees 'Teuge krijgt eerste 3D-geprinte gebouw van Europa'). Voor de bouw daarvan hebben zij ook CyBe in de arm genomen. De bouw ervan moet nog beginnen. Dat geldt ook voor het futuristisch ontworpen woonhuis Curve Appeal in Chattanooga (lees 'Ontwerp voor eerste huis uit 3D-printer'). De bouw zou in 2017 starten, maar dat is niet gelukt.
In Nederland is al wel een eerste fietsbrug uit de betonprinter gerold, met een puur functionele vorm (lees 'Betonnen fietsbrug uit de printer'). Het bedrijf MX3D is bezig een metalen brug te printen.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.