Het chemiebedrijf Avantium opent morgen in Delfzijl een proeffabriek die houtsnippers omzet in glucose, een waardevolle grondstof voor de chemische industrie. Avantium ontwikkelde zelf de techniek voor die omzetting.

Read this article in English

Glucose bevat de moleculen van koolstof, waterstof en zuurstof waarmee bijvoorbeeld biobrandstoffen of bestanddelen voor petflessen worden gemaakt. Nu wordt die glucose meestal gemaakt uit aardolie.
 

Detail in de proeffabriek. Foto Avantium.


De fabriek van Avantium gebruikt houtsnippers als basismateriaal. Hout is samengesteld uit drie bestanddelen: cellulose, hemocellulose en lignine. Die cellulose is al een samengestelde molecuul van glucose, de hemicellulose een combinatie van glucose met andere suikers.


Zoutzuur

Om die uit het hout vrij te maken gebruikt Avantium zoutzuur. Die methode bestaat al lang, maar Avantium heeft de techniek dusdanig verfijnd dat er minder energie en water voor nodig is, en het zoutzuur voor 99 % kan worden hergebruikt.
 

Detail in de proeffabriek. Foto Avantium.


De lignine, de stof die het hout zijn stevigheid geeft, blijft over en gebruikt de fabriek als brandstof voor zijn eigen energievoorziening.


Staatsbosbeheer

De proeffabriek kan per dag 20 ton aan houtsnippers verwerken, circa de helft kan worden omgezet in glucose-grondstof. De houtsnippers zijn afkomstig van resthout uit bos. Om de aanvoer ervan te garanderen heeft Avantium een samenwerkingsverband met Staatsbosbeheer.
 

Detail in de proeffabriek. Foto Avantium.


De proeffabriek is vooral bedoeld om ervaring op te doen met het proces en het verder te optimaliseren. De proeffabriek is gebouw op het terrein van AkzoNobel in Delfzijl, een van de afnemers van de glucose.


Subsidie

Uiteindelijk moet er en volwaardige fabriek komen die per jaar 130.000 ton houtsnippers kan verwerken. Avantium investeert 10 miljoen euro in de proeffabriek, en krijgt een subsidie van de provincie Groningen van 1,8 miljoen euro. Volgens Avantium is het eigen aan een proeffabriek dat hij niet volledig commercieel kan draaien. Dat is wel het uitgangspunt voor de volwaardige fabriek die over zo’n vijf jaar operationeel moet zijn.

Volgens Avantium heeft zijn methode een groot voordeel ten opzichte van andere fabrieken die hout als grondstof gebruiken. Door de winning van glucose wordt maximaal gebruik gemaakt van de chemische potentie van het materiaal: van die grondstof kunnen weer allerhande andere stoffen van worden gemaakt. Verbranden, zoals nu gebeurt in de bijstook bij kolencentrales, levert alleen hitte op (lees ‘Bijstook biomassa loopt op zijn eind ‘). Het omzetten tot biobrandstof levert weliswaar een waardevol product op (lees ‘Bouw houtvergasser van start’), maar dat is dan ook het enige.

Openingsfoto: het chemiecomplex in Delfzijl. Foto Groningen Seaports.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.