Vernufteling 2023

Bouwen met een integraal systeem van stapelbare, houten modulen bespaart kosten, vermindert CO2-uitstoot en verkort de bouwtijd. Daarom ontwierp de alliantie Circlewood de HoutKern Bouwmethode.
 

Dit is een van inzendingen voor De Vernufteling 2023, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Naast een prijs van een vakjury is er ook een publieksprijs. Hiervoor kunt u meestemmen van 13 april tot en met 4 mei 2023. Een overzicht van alle inzendingen vindt u in ons dossier De Vernufteling 2023.


De woningbouw in Nederland zit in een crisis: er is tekort aan woningen en bouwmateriaal, en bij de bouw komt CO2 en stikstof vrij. Circulair bouwen met biobased materialen kan een deel van de oplossing zijn. Daarom ontwikkelde de alliantie Circlewood een bouwsysteem bestaande uit stapelbare, houten modulen.

 

Flexibiliteit

De kracht van deze zogenoemde HoutKern Bouwmethode is de flexibiliteit. Elke module is van hout en bestaat uit een vloer, dragende kolommen en een plafond. De modulen zitten op de hoekpunten aan elkaar met metalen verbindingsstukken die gestandaardiseerd zijn en zeer eenvoudig vast- en weer los te maken.

In de modulen kunnen de wanden vrij worden geplaatst. Omdat die niet dragend zijn, is het mogelijk met gekoppelde modulen grotere ruimten te creëren. Dat maakt variatie in bouwstijlen mogelijk. ‘De methode kan worden gebruikt voor gebouwen variërend van scholen en woningen tot hotels en kantoren’, zegt Diana de Krom, projectleider circulaire constructies bij ingenieursbureau ABT in Delft, dat in de Circlewood Alliantie zit. De modulen zijn te stapelen tot een totale hoogte van zeventig meter. De Krom: ‘Of ze zijn als extra bouwlaag op bestaande gebouwen te zetten.’

 

Minder uitstoot

Uiteindelijk levert deze manier van bouwen volgens Circlewood een CO2-uitstootreductie op van ruim 80 procent. En het scheelt stikstofuitstoot op de bouwplaats: meer dan 80 procent van het gebouw wordt in de fabriek gemaakt, op de bouwplaats is het alleen nog een kwestie van in elkaar schroeven.

Is er ook voldoende hout? ‘Ja’, zegt De Krom. ‘In Nederland is er genoeg om jaarlijks 1900 woningen te bouwen. Maar we kunnen ook hout importeren, alleen al in Zweden wordt jaarlijks voldoende geproduceerd voor 300.000 woningen. Bovendien is het een natuurlijk materiaal dat nooit opraakt.’

 

Toepassing

Het eerste gebouw dat met de HoutKern Bouwmethode is gebouwd, was The Natural Pavilion op de Floriade in Almere. Hier werd de veelzijdigheid van de bouwmethode aan de bezoekers getoond. Na een half jaar dienst als tentoonstellingsruimte, kregen de modulen uit dit paviljoen een nieuw leven als kantoorpand in Almere. De komende jaren wordt het bouwsysteem onder meer ingezet voor woningen in Zaltbommel, een energiehotel in Ede en enkele scholen in Amsterdam.

De HoutKern Bouwmethode is ontwikkeld door samenwerking in de gehele bouwketen. Circlewood is een alliantie van Circlewood, Noordereng Groep, de werkmaatschappijen van Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn), Heko Spanten, Lomans Amersfoort, DWA, Hedgehog Company en Ferross Staalbouw.

 

Openingsbeeld: Circlewood

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.