Om het vaak baanbrekende en altijd belangrijke werk van ingenieurs­bureaus de aandacht te geven die het verdient, organiseert branchevereniging Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur jaarlijks de verkiezing van het meest innovatieve ingenieursproject. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden.
De jury bestond dit jaar uit Annemieke Nijhof (directeur Deltares), William van Niekerk (directeur TKI Bouw en Techniek), Willemien Bosch (directeur Koninklijke NLingenieurs) en Pancras Dijk (hoofdredacteur De Ingenieur). ‘Het is mooi om te zien dat de branche op grote schaal bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het ­oplossen van belangrijke vraagstukken’, stelde juryvoorzitter Nijhof na het beoordelen van de vele inzendingen. Ook het publiek kiest een winnaar, uit alle zeventien ­inzendingen. Van 13 april tot en met 4 mei 2023 kunt u op ­devernufteling.nl uw stem uitbrengen. Op 11 mei worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt. 

Na parametrisch komt genetisch

Parametrisch ontwerpen is gemeengoed. Antea Group zet de volgende stap: genetisch ontwerpen. Dat levert winst op voor opdrachtgevers, ingenieurs én het milieu.

Verder lezen

Toonbeeld voor groen wonen

De nieuwe stadswijk Hortus op het Floriadeterrein moet het toonbeeld worden van prettig en duurzaam wonen. Witteveen+Bos hield van meet af aan rekening met het groene karakter.

Verder lezen

Waken over waterzuivering

Een digital twin van het afvalwatertransportsysteem, ontwikkeld door Royal HaskoningDHV, verzamelt en analyseert realtime metingen. Dit helpt problemen bijtijds waar te nemen.

Verder lezen

Viaductliggers in de kringloop

Wat goed is moet je niet weggooien, vindt consortium Liggers 2.0, bestaande uit onder meer Royal HaskoningDHV. Doel van het consortium is het hergebruiken van viaductliggers.

Verder lezen

Tool voorkomt topdrukte

Drukte is leuk, topdrukte kan gevaarlijk zijn. Ingenieursbureau Sweco ontwikkelde een systeem dat helpt om verwachte bezoekersstromen te spreiden.

Verder lezen

Stapsgewijze slibvergisting

Slib uit afvalwater vergisten met de innovatieve, mede door Royal HaskoningDHV uitgewerkte Ephyra-technologie geeft een betere slibafbraak en hogere biogasopbrengst.

Verder lezen

Versneld CO2 vastleggen

Mineralisering is een natuurlijk proces om CO2 vast te leggen. De startup Paebble wil dit proces een miljoen keer versnellen. Iv-Industrie ontwerpt de benodigde reactor.

Verder lezen

Bouwput-tool bespaart tijd

In de bouw wordt met verschillende losse ontwerpprogramma's gewerkt. Met de softwaretool Arcadis-PIT zijn al die programma's te integreren, wat verdergaande automatisering mogelijk maakt.

Verder lezen

Inzicht in energieverbruik trein

Hoe valt het energieverbruik van elektrische treinen inzichtelijk te maken? Ingenieursbureau Arcadis realiseerde specifiek voor railvervoerders de Digital Twin Energie.

Verder lezen

Viaduct van oude onderdelen

Om grondstoffen te besparen en CO2-uitstoot te verminderen, ontwerpt het consortium Closing the Loop met onder meer Antea Group volledig circulaire kunstwerken.

Verder lezen

Tool voor bodemonderzoek

Om de beste mengsels van bodemmonsters te selecteren, ontwikkelden ingenieurs- en adviesbureau Antea Group en TerraIndex de automatische monsterselectietool.

Verder lezen

Bouwen met houten kubussen

Bouwen met een integraal systeem van stapelbare, houten modulen bespaart kosten, vermindert CO2-uitstoot en verkort de bouwtijd. Daarom ontwierp de alliantie Circlewood de HoutKern Bouwmethode.

Verder lezen

Slimme tegel

ProRail, dat de Nederlandse stations beheert, zou de mensen op perrons graag beter spreiden én reizigers extra informatie geven. Daar heeft KITT Engineering nu iets op bedacht. Het ingenieursbureau heeft de Slimme Tegel ontworpen.

Verder lezen

Kustbescherming/energieopslag

Hoe koppel je hoogwaterveiligheid aan natuurherstel en aan het opwekken van duurzame energie? Het antwoord van ingenieursbureau Movares is: Delta21, een combinatie van een stormvloedkering en een getijmeer voor energieopslag.

Verder lezen

Stadsbruggen voor Utrecht

Voor twee nieuwe bruggen in Utrecht hebben Movares en studioSK de nieuwste ontwerptechnieken gebruikt. Door de bouwwerken parametrisch te ontwerpen, rolden met een druk op de knop verschillende varianten uit de computer.

Verder lezen

Palen windturbines opruimen

Hoe trek je een paal van een boorplatform dat wordt ontmanteld het slimste uit de zeebodem? Daar heeft Iv-Consult een antwoord op gevonden. Het ontwikkelde een techniek om zulke palen in zijn geheel en relatief geruisloos uit de zeebodem te trekken, de Monopile Remover.

Verder lezen

Aardwarmte rond Amersfoort

Terwijl we van het aardgas af moeten, zitten we tegelijkertijd bovenop een grote gratis bron van warmte: de aardkorst. Bureau HermanDeGroot wil deze bron van overvloedige warmte – geothermie, ook wel bekend onder de term ‘aardwarmte’ – in de regio rond Amersfoort gaan ontwikkelen.

Verder lezen