Vernufteling 2020

Wanneer benzine of andere brandstoffen uit een tankopslag lekken, kan de damp die vrijkomt, in brand vliegen. Ingenieurs van Antea Group bedachten drijvende en brandbestendige ballen die de brand beheersbaar houden.

Benzine, diesel, en grondstoffen voor de chemische industrie worden opgeslagen in grote tanks. Die tanks staan voor de veiligheid in een tankput. Mocht er iets uit lekken, dan blijft het probleem binnen de perken. Wel is er altijd het risico op brand, want het gaat vaak om stoffen waarvan de damp licht ontvlambaar is.

Daarom zijn bedrijven verplicht om een brandblusinstallatie te plaatsen of om in staat te zijn een gigantische brandweeroperatie uit te voeren. Een forse investering, voor een heel kleine kans op een incident.
 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.


Deken van ballen

‘Wij wilden een slimmer en goedkoper alternatief bedenken, dat direct ingrijpt’, zegt René Sloof van Antea Group. De ballen die Antea Group bedacht, inmiddels voorzien van de catchy naam 'Fireballs', komen rond de tanks in de tankput te liggen. In geval van een lek gaan de ballen drijven en bedekken de vrijgekomen vloeistof als een deken van drie lagen dik.

‘Hiermee voorkomen we de brand niet, maar de vlammen blijven veel kleiner, simpelweg doordat er tot 90 procent minder damp vrijkomt’, zegt Sloof. Een tweede gunstig effect is dat de ballen de gelekte vloeistof grotendeels afschermen van de straling van de vlammen, die de brand kan verergeren.
 

Drinkwaterbekkens

Het idee om brand af te remmen met drijvende ballen is nieuw, bleek uit een onderzoek bij het aanvragen van een patent. Wel al bekend waren ballen die worden ingezet op drinkwaterbekkens in de Verenigde Staten om verdamping en algengroei tegen te gaan.

De Fireballs moeten goedkoop kunnen worden vervaardigd, gezien de grote aantallen die ervan nodig zijn. ‘Als je uitgaat van een bal met een diameter van vijf centimeter, dan heb je per vierkante meter achthonderd tot twaalfhonderd ballen nodig.’ In de tankput is er al snel vijfduizend vierkante meter aan grondoppervlak dat met ballen moet worden bedekt. Dat zijn vier miljoen ballen voor één put.
 

Poreus keramiek

Uit welke materialen de ballen moeten bestaan, dat zijn de ingenieurs van Antea Group nu aan het onderzoeken. ‘We hebben de werking van dit principe bewezen met massieve stalen ballen.’ In de proeven reduceerden de ballen het oplaaiende vuur met 95 procent, zegt Sloof. Nu is het zoeken naar ballen met dezelfde werking, maar dan drijvend, brandwerend en met een gunstige prijs. ‘We denken dat een bal van poreus keramiek met een dun laagje kunststof eromheen ook goed kan werken.’
 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.


Foto Antea Group

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.