Met De Vernufteling 2020 laten NLingenieurs en De Ingenieur de twaalf meest innovatieve projecten van Nederlandse ingenieurs- en adviesbureaus zien. De 'virusvrije lift' van ingenieursbureau ABT ging met de eer strijken.

Als de twaalf inzendingen voor De Vernufteling 2020 iets duidelijk maken, dan is het wel dat de Nederlandse ingenieursbureaus over veel kennis en creativiteit beschikken. Van het omgaan met covid-19 tot het duurzamer gebruiken van materialen; van het veiliger maken van het verkeer tot het slimmer opladen van elektrische auto’s. Welk project is uw favoriet?

Welke vergaderzaal heeft de gezondste lucht?

Het coronavirus reist ook via onzichtbare zwevende microdruppeltjes, en dus is goed ventileren in binnenruimtes cruciaal. DGMR heeft nu het monitoringsysteem SAM Air ontwikkeld.

Verder lezen

Schade schatten bij overstroming

Wat gaan de stijging van de zeespiegel, extra water in de rivieren en intensere regenbuien betekenen voor kwetsbare gebieden? De Global Flood Risk Tool van Royal HaskoningDHV biedt inzicht.

Verder lezen

Geprinte brug van recyclebaar kunststof

Nog dit jaar heeft Rotterdam een voetgangersbrug uit de 3D-printer. De brug is gemaakt van een composiet van recyclebare kunststof. De techniek is ontwikkeld en verfijnd door Royal HaskoningDHV.

Verder lezen

Hulpbrug leidt verkeer om

Hoe houd je zoveel mogelijk rijstroken tijdens wegwerkzaamheden open? Door het verkeer om te leiden over een tijdelijke brug: HUGO (HUlpbrug bij Groot Onderhoud), een concept van KWS en doorontwikkeld door Bureau de Bont.

Verder lezen

Veilig de lift in

De kans op besmetting met corona is extra groot in kleine ruimtes, zoals liften. Deze zijn veiliger te maken met een vinding van ingenieursbureau ABT. Dat ontwikkelde een slim ventilatiesysteem dat in bestaande liften is in te bouwen.

Verder lezen

Brandremmende ballen

Wanneer benzine of andere brandstoffen uit een tankopslag lekken, kan de damp die vrijkomt, in brand vliegen. Ingenieurs van Antea Group bedachten drijvende en brandbestendige ballen die de brand beheersbaar houden.

Verder lezen

Zoetwatervoorraden beschermen

Ingenieursbureau Arcadis heeft systemen ontwikkeld om de zoetwatervoorraad te beschermen en uit te breiden door het water boven de grond in verbinding te brengen met het water onder de grond.

Verder lezen

Trainen in een virtuele omgeving

Bij het testen van hoogspanningsstations is veiligheid extra belangrijk. Advies- en ingenieursbureau Antea Group ontwikkelde daarom een virtueel alternatief, TOTO VR.

Verder lezen

Toetshulp helpt realtime te voldoen aan Bouwbesluit

Ingenieursbureau Nieman Raadgevende Ingenieurs en Buro de Haan hebben de Bouwbesluit-toetshulp bedacht, een helpende hand voor alle betrokken partijen in het bouwproces.

Verder lezen

Circulair ontwerpen

Met behulp van dit een nieuwe ontwerpmethodiek en een dashboard, ontwikkeld door Witteveen+Bos, kunnen ontwerpers voortaan makkelijker toekomstbestendig en duurzaam bouwen.

Verder lezen

Drie keer meer auto’s opladen

Samen met laaddienstverlener Eneco eMobility en softwarebedrijf GreenFlux ontwikkelde Royal HaskoningDHV een nieuw oplaadsysteem dat de laadcapaciteit van een parkeerterrein optimaliseert.

Verder lezen

Innovatieve geleiderail

Onder leiding van ingenieursbureau Witteveen+Bos is een geleiderail ontwikkeld die dankzij het vernuftige ontwerp kabels en boomwortels in de grond vermijdt.

Verder lezen