Techniektalent

Noor Abdulhussain staat op de bres voor vrouwen in de weten­schap en voor de chemie. Dat begon tijdens haar promotie als hobby, en gaat door nu ze werkt bij VSL.

 

Naam: Noor Abdoulhussain
Leeftijd: 29
Opleiding: chemie, Universiteit van Amsterdam; PhD, UvA
Functie: scientist chemistry, VSL

 

Een witte man op leeftijd. Als scholieren steevast dat beeld te zien krijgen van een weten­schapper, dan is het voor hen lastig zich voor te stellen dat zijzelf de wetenschap in zouden kunnen, zeker voor scholieren die zelf geen man zijn en ook niet wit.

Om dat stereotype te bestrijden, startte Noor Abdulhussain samen met medescheikundigen Mimi den Uijl en Lotte Schreuders het Instagram­account @SistersinScienceNL. ‘We posten elk een aantal keer per week en laten mensen kennismaken met wetenschap, het lab, de technieken en wat we ermee doen in ons onderzoek. Dit brengen we over in toegankelijke taal. Tegelijk proberen we ook een persoonlijk verhaal te vertellen over hoe wij in de wetenschap staan’, zegt Abdulhussain.
 

Chemiesector heeft een lastig imago

Daarnaast promoot ze met het Insta-account de chemie. Geen overbodige luxe, meent ze. ‘De sector heeft een lastig imago. Het brede publiek denkt meestal meteen aan Breaking Bad.’ Dat is de bekende serie over een scheikundeleraar met terminale kanker die drugscrimineel werd om zijn gezin ‘goed achter te laten’.

‘Chemie is belangrijk voor onze samen­leving, we hebben het overal voor nodig. Voor drink­waterzuivering, de ontwikkeling van een covidtest, en voor de beschermende coating op je mobiele telefoon. Dat willen we laten zien’, zegt Abdoulhussain. ‘Het is wel een beetje uit de hand gelopen, want het begon als een hobby, maar we hebben al met zijn drieën in het theater gestaan en zijn in tv-programma’s verschenen.’
 

Geduld hebben

Vorig jaar promoveerde Abdulhussain. Gedurende de vierenhalf jaar die haar promotie­onderzoek duurde, leerde ze vooral geduld te hebben. ‘Als het even tegenzit, blijf ik het gewoon proberen. Tijdens een promotie zit je zo in je eigen bubbel dat je jezelf wel móet motiveren om door te gaan.’

Nu werkt Abdulhussain bij VSL, het Nationaal Metrologie Instituut in Delft, als specialist in gasanalyse. ‘Het is in veel verschillende sectoren van belang om nauwkeurig de chemische samenstellingen van gassen te kunnen meten’, vertelt ze.
 

Spannend

Verder ontwikkelt ze nieuwe analysemethoden om toe te passen bij het afvangen en opslaan van CO2. ‘Het gas wordt afgevangen bij bepaalde bedrijven en dan gecomprimeerd en onder de Noordzee opgeslagen.’ Abdulhussain leidt hierover een deelproject van een groot Europees project. En dat is best spannend. ‘De partners waar we mee samenwerken, hebben soms al tien, twintig jaar ervaring.’
 

Alle talenten leren kennen? Kijk in het dossier Techniektalenten 2023.


Foto: Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.