De grootste en meest krachtige radiotelescoop ter wereld, de Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope in de provincie Guizhou (zuidwest China), heeft zijn eerste metingen gedaan.

Met een optische doorsnede van een halve kilometer en 4450 reflecterende panelen is de FAST de grootste en meest krachtige radiotelescoop op aarde. Er is vijf jaar aan de constructie gewerkt, en afgelopen weekend is het apparaat voor het eerst aangezet. Het is de bedoeling dat de telescoop pulsars, veraf gelegen sterrenstelsels en andere radiobronnen gaat meten, met een nauwkeurigheid die drie beter is dan die van de 305 m grote Arecibo-telescoop in Puerto Rico. De radiotelescoop van Dwingeloo in Nederland heeft een diameter van 25 m.

Bewegend kabelnet

De schotel is gebouwd in een natuurlijk voorkomende kom in het Pingtan County karstgebergte. De 4450 panelen, die een gezamenlijk oppervlak van 196.000 m2 hebben, zitten gemonteerd op een kabelnet waarmee de vorm van de kom is te variëren. De telescoop kan zo de hemel tot 40° vanaf het Zenith aftasten. Alle panelen zijn bovendien individueel instelbaar om de radiogolgen optimaal te reflecteren naar de ontvanger. Deze ontvanger zweeft aan kabels boven de schotel, en wordt bediend vanaf de zes masten die rond de reflector staan (lees ook 'Chinese reuzenradiokijker voltooid'). De bouw van de telescoop kostte 1,2 miljard Yuan (160 miljoen euro).

Eerste opnames

Radiostraling rond een pulsar.

De eerste metingen leverden al prachtige beelden van het heelal. Maar de komende twee jaar zijn vooral bedoeld om de telescoop te testen en goed af te stellen, daarna kan hij beginnen met zijn metingen aan het firmament. Het gebruik van de FAST staat dan open voor onderzoekers van over de hele wereld. Het comité dat beslist over de meettijd zal dat volgens het wetenschappelijk team van FAST, doen louter op basis van de kwaliteit van de ingediende voorstellen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.