China heeft voor het eerst de toppositie op de lijst van supercomputers veroverd met de Sunway TaihuLight die voorzien is van chips die in het land zelf zijn geproduceerd. Eerder werd de toppositie bereikt met computers waarin Amerikaanse chips zaten.


De Top 500 lijst van snelste supercomputers die jaarlijks wordt gepubliceerd heeft wel wat weg van de lijstjes met de grootste monsterwagen of de hoogste wolkenkrabber. Maar tegelijkertijd zegt de ranking wel iets over de stand van de techniek in een land en de hoeveelheid geld die overheden in dit soort apparaten willen investeren.

In dat opzicht laat de lijst dit jaar iets bijzonders zien. China voert met de Sunway TaihuLight voor het eerst de lijst aan met een computer die bestaat uit componenten allemaal van Chinese bodem. Het land voerde eerder de lijst aan met computers waarin chips van de Amerikaanse fabrikant Intel werden gebruikt.

De Cray-1 uit 1975.

De Sunway TaihuLight-computer is gebouwd door het National Research Center of Parallel Computing and Engineering in Wuxi en gebruikt de zogeheten ShenWei (Sunway) processors die afkomstig zijn van het Jiāngnán Computing Lab in Wuxi. De TaihuLight heeft 40.960 van die processoren met elk 260 kernen, die gezamenlijk goed zijn voor een rekensnelheid van 93 petaflops. De eerste supercomputer, de Cray-1 uit 1975, rekende met 160 megaflops, een factor miljard minder. Een moderne smartphone heeft een rekensnelheid die een factor duizend keer meer is dan die van de Cray-1.

In de top tien staan verder supercomputers uit de VS, Japan, Zwitserland, Duitsland en Saoedi Arabië. Nederland staat op plaats 80 met de Cartesius2 van het rekencentrum SURFsara in Amsterdam. Die heeft een rekensnelheid van ruim duizend teraflops.

De TaihuLight wordt volgens de bekendmaking van de Top500 onder meer gebruikt voor het doorrekenen van klimaat- en weermodellen en onderzoek op het gebied van levenswetenschappen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.