Vernufteling 2020

Ingenieursbureau Witteveen+Bos ontwikkelde de nieuwe ontwerpmethodiek +Circulair Design, een dashboard dat de circulariteit van een ontwerp laat zien. Met behulp van dit dashboard kunnen ontwerpers voortaan makkelijker toekomstbestendig en duurzaam bouwen.

Toekomstbestendig en duurzaam renoveren en bouwen wordt de norm. De standaardvraag bij het ontwerpen van een nieuwe brug of het renoveren van een weg is dan ook: hoe kan dit circulair? Ingenieursbureau Witteveen+Bos ontwikkelde +Circular Design, een ontwerpmethodiek met een dashboard dat de circulariteit van een ontwerp laat zien. ‘De tool voert een materiaalstroomanalyse uit’, zegt projectleider Rob Dijcker.

De gebruiker ziet in één oogopslag niet alleen waar alle materialen vandaan komen, maar ook waar de materialen heen kunnen als het ontwerp eenmaal aan vervanging toe is. ‘Juist dit laatste is belangrijk’, zegt Dijcker. ‘Daardoor wordt de ontwerper zich bewust van de tijdelijke aard van de materialen in het ontwerp.’

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Herbruikbaar of afval

+Circular Design is breed inzetbaar voor bouwwerken, infrastructuur en installaties. Het kan verschillende ontwerpen met elkaar vergelijken op punten als de hoeveelheid hergebruikte materialen, biogebaseerde materialen en delfstoffen die steeds opnieuw moeten worden gewonnen. Ook geeft het dashboard een overzicht van welke onderdelen aan het eind van de levensduur direct herbruikbaar zijn, onderdelen die na een verwerkingsproces opnieuw te gebruiken zijn (down cycling) en delen van het ontwerp die eindigen als afval.

Daarnaast wordt de milieu-impact van het te ontwerpen bouwwerk in beeld gebracht. +Circular Design geeft hiermee een praktische invulling aan de acht principes voor circulair ontwerpen van Rijkswaterstaat.

 

Materiaalkeuze

Bij renovatie van een bestaand ontwerp heeft de ontwerpmethodiek toegevoegde waarde. ‘Door het ontwerp in te voeren als beginpunt, kan de materialen uitstroom in kaart worden gebracht’, zegt Dijcker. ‘Dit kan dienen ter inspiratie voor de materiaalkeuze bij de renovatie.’

Daarnaast is er vaak een standaardaanpak voor bepaalde ontwerpen, zoals het maken van een brug. Door deze in de software te laden, ziet de gebruiker snel in of de aanpak circulair genoeg is.

 

Testen

Niet alleen een ontwerper kan +Circulair Design gebruiken. Ook voor opdrachtgevers en aannemers kan deze methodiek handig zijn. Zij kunnen met deze tool testen of het aangeleverde ontwerp voldoet aan de vereiste circulariteit.

 

Stemmen
Dit is een van de twaalf genomineerden voor De Vernufteling 2020. Bekijk hier alle kandidaten of stem op dit project bij NLingenieurs.

 

Beeld: Witteveen+Bos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.