Matrassenfabrikant Auping en joint venture DSM-Niaga zijn erin geslaagd een volledig circulair matras te ontwikkelen. Ze maken hun primeur dinsdag wereldkundig.
Elk jaar danken we alleen al in Nederland naar schatting anderhalf miljoen matrassen af. Vuilverbranders zijn er niet blij mee, want matrassen bevatten zoveel brandwerende stoffen dat ze in een oven weinig rendement opleveren. Bovendien zijn ze vaak zo groot dat ze eerst door een shredder moeten, wat dan weer problemen oplevert met de stalen vering.
Om de industrie aan te sporen met oplossingen te komen, startte de overheid het Icoonproject Matrassen. Een volledig circulair matras leek echter onhaalbaar. Schuim – naast staal het belangrijkste bestanddeel – is niet te recyclen tot een nieuw matras. Daarnaast is de verlijming een probleem: de onderdelen van een matras worden ‘voor de eeuwigheid’ aan elkaar vastgelijmd.
Ontbrekend puzzelstukje
Eind 2017 ging Auping een samenwerking aan met DSM-Niaga. Die joint venture had een lijm ontwikkeld die is ‘los te klikken’ met magnetron- of infraroodstraling. ‘Dat was voor ons bij Auping het ontbrekende puzzelstukje. Er deden zich ineens allerlei mogelijkheden voor die we eerder niet konden voorzien’, zegt productgroepmanager drs. Mark Groot Wassink.
Een van die mogelijkheden was het maken van een matras waarbij onderdelen zijn te vervangen. Is de comfortlaag versleten – nu vaak een reden om het matras de deur uit te doen – dan kun je voortaan Auping bellen. Het bedrijf stuurt daarop een monteur met een infraroodlamp om nieuwe stukken in te passen.
Bovendien is in het modulaire en circulaire matras het schuim vervangen door polyestervezels; precies het soort textiel waar de tapijtlijm van Niaga goed aan hecht. Zijn de vezels versleten, dan kunnen ze worden omgesmolten tot nieuwe polyestergarens. Bijkomend voordeel is dat het polyestertextiel veel beter ventileert dan de schuimmatrassen.
Leasebedden
Auping zamelt al jaren oude matrassen in om onderdelen ervan te verwerken tot judomatten. ´Vijf jaar geleden liepen we daarmee helemaal voorop op duurzaamheidsgebied´, zegt Groot Wassink. ´Nu realiseren we ons dat die judomat de laatste levensfase van het product is. Daarna moet die alsnog de verbrandingsoven in. We willen dat alle grondstoffen volledig herbruikbaar zijn op exact hetzelfde niveau. Pas dan maak je echt een verschil in de wereld. En dat is ons nu gelukt.´
Het nieuwe matras is vanaf komend jaar verkrijgbaar. In eerste instantie is er alleen een universeel model dat vooral voor hotels interessant is, maar later komen er meer modellen op de markt, ook voor consumenten. De prijs zal volgens Auping niet veel hoger liggen dan die van een traditioneel matras.
Er zal ook vaker worden gewerkt met een leaseconstructie. Dan betaal je voor het gebruik, maar blijft het matras zelf eigendom van Auping. Aan het einde van de levensduur komt het dan terug naar Auping, zodat er een nieuw matras van is te maken.
‘Wij willen het afvalprobleem in de wereld aanpakken’, zegt dr. Henk-Jan Udding, innovatiedirecteur bij DSM-Niaga. ‘Voor de planeet en voor ons zou het het beste zijn als dit bed de nieuwe standaard wordt.’
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.