De coronamaatregelen leggen de maatschappij grotendeels plat. In huis opgesloten zitten zonder ‘het grootste probleem van onze generatie’ op te kunnen lossen is natuurlijk frustre rend voor ingenieurs: de beroepsgroep die juist is opgeleid als probleemoplosser.
Maar als ingenieurs kunnen we deze crisis niet ‘oplossen’. Het is een medisch, sociaal, psychologisch en economisch probleem: geen soldeerbout of 3D-printer gaat een vaccin opleveren. Geen CAD-model of nieuwe software gaat mensen op anderhalve meter afstand houden als ze dat niet willen. We moeten dus de ruimte geven aan onze medische, sociologische, psychologische en economische collega-experts over hoe we deze crisis het beste kunnen doorkomen en overwinnen.
Ingenieurs zullen deze crisis niet oplossen. Maar ingenieursvaardigheden zijn, juist nu, wel hard nodig. Een team van de TU Delft maakte in drie weken een open source-versie van een beademingsmachine, volledig uit algemeen beschikbare onderdelen. De water-tagging-methode van mijn Delftse watermanagement-collega Thom Bogaard en zijn team bleek effectief bij het testen van patiënten op het coronavirus en is mogelijk als alternatief voor de bestaande PCR -testen te gebruiken.
Ook niet- of bijna-ingenieurs kunnen door als een ingenieur te denken de situatie verbeteren.
Daarnaast helpen ingenieursvaardigheden bij zaken die niet direct met corona te maken hebben, maar helpen om het leven draaglijk en veilig te maken. Zelf heb ik mijn praktische eerstejaarsvak design engineering voor fysici omgebouwd zodat natuurkundestudenten met huis-, tuin- en keukenmaterialen bijvoorbeeld een spectrograaf konden maken. Dat voorkomt dat ze studievertraging oplopen. En Delftse studenten sprongen bij om de logistiek te regelen toen Ben Labach het idee had om honderden diepvriesmaaltijden te laten bezorgen bij eenzame ouderen.
Ook niet- of bijna-ingenieurs kunnen door als een ingenieur te denken de situatie verbeteren. Middelbare scholieren (ingenieurs in de dop) maakten met een Arduino-plaatje, een servo-motor en een inparkeersensor een apparaat waardoor de zeepdispenser in de klas werkt op een handgebaar en niet langer hoeft te worden aangeraakt. Een medewerker van de Jumbo bedacht een blokkenschema zoals op festivals wordt gebruikt om aan te geven wanneer het druk is in de winkel en wanneer je juist ongestoord kunt winkelen.
Kleine ingrepen die het leven in coronatijden iets dragelijker maken. Dus nee, ingenieurs hebben terecht niet de leiding in de strijd tegen corona, maar we kunnen met onze ingenieurs -innovativiteit wel ons steentje bijdragen in deze gekke, moeilijke tijd.
Meer lezen in het Dossier Corona
Tekst: Rolf Hut
Foto: Robert Lagendijk
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.