In heel het land is het nu zomervakantie. Hoog tijd dus voor een terugblik op de meest gelezen artikelen van voor de vakantie.


Het populairste artikel van de eerste helft van dit jaar (5698 keer gelezen; we hebben gemeten tot en met 24 juli) ging over de auto met een motor op mierenzuur, die studenten aan de TU Eindhoven ontwikkelen. De wagen heeft een brandstofcel aan boord die draait op waterstof. Dat wordt in een extra stap gewonnen uit mierenzuur (COOH). Voordeel van dat spul is dat het bij kamertemperatuur vloeibaar is en dus eenvoudig wordt opgeslagen.

Ook de wetenschapsjournalistiek van de NOS hield de gemoederen begin februari danig bezig. In de fiets van een professionele wielrenster was een motortje aangetroffen en de NOS ging op onderzoek uit. Maar daar werd de kijker helaas niets wijzer van; integendeel, zo constateerden wij in het blogje ‘Fiets hem ernaast’ (2438 keer gelezen).

In maart werd duidelijk dat er een tunnel komt tussen Duitsland en Denemarken. Wij meldden de start van de onderhandelingen (1564 keer gelezen) tussen de opdrachtgevers en de bouwconsortia, waaronder enkele Nederlandse bedrijven.


Dag van de Ingenieur

Ook in maart vond de Dag van de Ingenieur plaats, waarop Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs de beste technici van ons land eerde. De Prins Friso Ingenieursprijs 2016 ging naar Tim Horeman-Franse (1369 keer gelezen).

Op dezelfde dag werd de winnaar van de Vernufteling 2016 bekendgemaakt. Witteveen+Bos ging met de eer strijken met hun damontwerp dat de afkalving van de kust op Java moet tegengaan (1362 keer gelezen)


Buffer van Nuon

Eind maart meldde Nuon dat het zijn nieuwe Magnum gascentrale gaat inzetten als buffer voor een duurzame energievoorziening. Wanneer wind en zon het laten afweten wil het bedrijf ammoniak inzetten als brandstof (1300 keer gelezen).

Blijkbaar houden onze lezers van tunnels, want daar is er nog een: ‘Gotthard spoortunnel is klaar’ (1300 hits). Na vijftien jaar boren en bouwen werd begin juni de 57 km lang spoortunnel tussen Zwitserland en Italië in gebruik genomen.


Ruimtesonde bij Jupiter

Begin juli kwam de ruimtesonde Juno aan bij de planeet Jupiter. Een gebeurtenis die onze lezers blijkbaar boeide, gezien de 1575 keer dat het bericht ‘Juno in baan rond Jupiter’ gelezen werd.

Vorige week presenteerden Delftse onderzoekers een techniek voor dataopslag die blijkbaar tot de verbeelding spreekt. Het bericht ‘Kleinste harde schijf ooit’ werd al 2871 keer bekeken.


Pokémon GO

En natuurlijk kunnen wij de nieuwste (?) rage niet onbesproken laten. Pokémon GO brengt honderdduizenden mensen in Nederland (eigen schatting) op de been, op zoek naar de virtuele wezentjes — terwijl het spel nog niet eens officieel gelanceerd is in ons land. Het probleem is alleen: weten al die mensen wel welke data ze weggeven aan Nintendo? ('Pokémon go wil alles van je weten', 2158 maal gelezen)
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.