Hoe innovatief is de Nederlandse ingenieursbranche? Het meest vernuftige project maakt kans op De Vernufteling. Dit jaar kunnen voor het eerst alle ingenieursbureaus hun projecten inzenden. 


De innovatiekracht van de Nederlandse ingenieursbranche is enorm, al realiseren we ons dat lang niet altijd voldoende. Om het baanbrekende ingenieurswerk meer bekendheid te geven en de betrokken ingenieurs de aandacht te geven die ze verdienen, is De Vernufteling in het leven geroepen.


Iedereen kan deelnemen

De onderscheiding, die al sinds 2007 wordt uitgereikt en geldt als de meest prestigieuze prijs voor ingenieursbureaus, is een initiatief van Koninklijke NLingenieurs en maandblad De Ingenieur. 

Waar in voorgaande jaren alleen bureaus konden deelnemen die zijn aangesloten bij de brancheverereniging, daar is de wedstrijd dit jaar opengesteld voor ale bureaus.


Maatschappelijke relevantie

Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kan worden ingezonden. Het kan gaan om een nieuw ontwikkelde techniek of om een slimme combinatie van bestaande technieken.

Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Bekijk voor een goede indruk de inzendingen van vorig jaar.

 



CRITERIA DE VERNUFTELING

De jury, dit jaar voor het eerst onder voorzitterschap van Annemieke Nijhof (algemeen directeur Deltares), hanteert vier criteria bij het beoordelen van projecten:

  • Innovatief: het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar
  • Economische waardeer is een markt voor het project en het heeft exportpotentie
  • Technologisch geavanceerdde gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht
  • Maatschappelijke waardehet project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak
     

 

INZENDING

Stuur jouw project(en) in vóór 3 februari 2003 via verenigingsmanager@nlingenieurs.nl. Je inzending bestaat uit vier A4'tjes waarin je je project beschrijft en een toelichting geeft op welke wijze jouw project voldoet aan de vier gestelde criteria. Stuur minimaal één afbeelding van drukwerkkwaliteit (300 dpi) mee. 


JURY- EN PUBLIEKSPRIJS

Uit alle inzendingen wordt in maart een selectie gemaakt van de meest kansrijke projecten. In de week van 20 maart ontvangen de inzenders bericht of zij wel of niet genomineerd zijn voor de juryprijs.

De vakjury kiest uit de genomineerden de winnaar van De Vernufteling 2022. Daarnaast kan het publiek van 13 april t/m 4 mei 2023 via een online verkiezing stemmen op zijn favoriete inzending. 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.