De inzendingen voor De Vernufteling 2021 laten zien dat Nederlandse ingenieursbureaus over veel creativiteit beschikken, en die graag ten dienst stellen van de maatschappij. Er waren slechts zeven inzendingen dit jaar, maar de kwaliteit was hoog. De ideeën varieerden van anti-trillingsapparaten en slimme helmen tot het inzetten van AI om lachgasemissies te voorkomen of schade aan bruggen op te sporen. Welk project is uw favoriet?

De automatische schadeherkenner voor bruggen

Automatische schadebeeldherkenning brengt slijtage en schade aan bruggen en andere kunstwerken beter, sneller en goedkoper in beeld dan toe nu toe mogelijk was.

Verder lezen

Slimme helm voor meekijken op afstand

De Smart Helmet heeft een camera en een minischerm waarop beelden geprojecteerd kunnen worden. Het apparaat is geschikt om inspecties te doen, waarbij iemand op kantoor mee kan kijken.

Verder lezen

Het dempen van verkeerstrillingen

Kun je bovenop een parkeergarage operatiekamers voor chirurgische ingrepen maken? Het antwoord is ja, dankzij een nieuwe manier om de verkeerstrillingen fors te dempen.

Verder lezen

Watertekorten voorkomen met waarschuwingssysteem

Met nieuwe stuwdammen zijn watertekorten te voorkomen. Maar het is slimmer om efficiënt om te gaan met de infrastructuur die er al ligt.

Verder lezen

Met AI minder lachgas bij rioolwaterzuivering

Bij de zuivering van ons rioolwater komt lachgas vrij. Dankzij kunstmatige intelligentie lukt het die emissies te verminderen.

Verder lezen

Deze installatie bestrijdt de droogte

Steeds vaker is het te droog. Deze installatie zet afvalwater om in water dat schoon genoeg is voor boeren om hun akkers mee te besproeien.

Verder lezen

Laadpalen voor de toekomst

De komende jaren gaan we steeds meer elektrisch rijden. Maar welke laadinfrastructuur is daarvoor vereist? Dat verschilt per locatie. De applicatie VOLT biedt gemeenten en provincies helderheid.

Verder lezen