Dit weekend is het na jaren van voorbereiding zover: de Delftse hyperloop-capsule zal strijden tegen andere teams van over de hele wereld. Gaan ze het winnen van hun concurrenten van het MIT?

Het Nederlandse team kwam eerder deze week aan in Los Angeles. De studenten gingen met het vliegtuig, de door henzelf ontworpen en gebouwde hyperloop-capsule ('pod') ging in een speciaal pakket via bezorgdienst DHL naar zijn bestemming. Volgens de laatste berichten zijn de eerste tests (in een vacuumkamer en op een openluchtrail) voorspoedig verlopen.


200 KM/H

Het hart van de wedstrijd, die het hele weekend duurt, zijn de tests in de door SpaceX gebouwde vacuumbuis. In die 1,2 km lange buis halen de voertuigen naar verwachten een snelheid van minstens 200 km/h. In een echte Hyperloop-buis, die vele malen langer zal zijn, kan de maximumsnelheid tot 1200 km/h oplopen.

Omdat de capsules in een vacuum bewegen ondervinden ze weinig weerstand. Een vast magneetsysteem zorgt voor een lift-effect, waarna de capsule (theoretisch) zonder problemen met hoge snelheid voorwaarts vliegt. De wedstrijd dit weekend zal een eerste voorproefje zijn van de mogelijkheden van een hyperloop.


Team Delft

Team Delft had tijdens de ontwerpwedstrijd al een tweede prijs gewonnen (achter MIT, lees 'Delftse Hyperloop tweede bij ontwerpwedstrijd'). Zij hebben hun ontwerp nu op schaal uitgevoerd: het voertuig is 4,5 m lang en 1 m hoog. Dat is niet groot genoeg om mensen te herbergen, maar de studenten denken dat het wél genoeg is om een goed beeld te krijgen van de prestaties van hun ontwerp.

SpaceX schreef in 2015 een wedstrijd uit om het Hyperloop-idee, dat al heel lang bestaat, nieuw leven in te blazen. Het initiatief kreeg veel aandacht en verschillende teams, veelal van universiteiten, schreven zich in. De wedstrijd dit weekend is de climax van twee jaar keihard werken voor alle teams. Er zijn twee prijzen te winnen: voor de hoogste maximumsnelheid, en voor de schaalbaarheid en haalbaarheid van een ontwerp.

Het verloop van de wedstrijd is te volgen via @delfthyperloop

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.