Een Amerikaanse startup wil wijn maken zonder druiven te laten groeien. Met kunstmatige en natuurlijke geur- en smaakstoffen wil het bedrijf Ava Winery de smaak van wijn zo dicht mogelijk benaderen. Groot voordeel van deze manier om wijn te maken is dat het veel minder energie, land en water kost.

Is er dan niets heilig? Wetenschappers werken al met man en macht om vlees na te maken (lees: ‘Kunstbiefstuk met vleesstructuur’ en ‘Het vlees van de toekomst’); voor het maken van melk hebben we straks geen dieren meer nodig (lees: ‘Vaarwel voor de koe?’) en er zijn zelf mensen die denken dat we de eiwitten voor onze voeding uit onze uitwerpselen kunnen winnen (lees: 'Eiwit uit rioolwater').

In deze trend weg van de natuur dient zich nu een nieuw product aan: wijn. Het Amerikaanse startupbedrijfje Ava Winery denkt met kunstmatige en natuurlijke geur- en smaakstoffen de smaak van wijn zo dicht te kunnen benaderen dat de consument het goedje met plezier gaat drinken. In San Francisco werken chemici druk aan de lancering van het product.
 

Bouquet

De aanpak is interessant, zo valt te lezen bij Wired. Het bedrijf analyseert om te beginnen een wijn die is gemaakt op traditionele wijze, dus door druiven te laten groeien, te stampen en laten gisten in grote tanks. Wijn bevat honderden stoffen die tezamen de drank zijn rijke bouquet geven. Ze analyseren de alcoholische drank met gas- en vloeistofchromatografie en met massaspectrometrie, technieken om precies de chemische combinatie van geur-, kleur- en smaakstoffen in de wijn te identificeren.
 

Veroudering nabootsen

Vervolgens gebruikt het bedrijf talloze synthetische én natuurlijke stoffen uit de voedingsindustrie om de geur en de smaak van de wijn te benaderen. Die stoffen worden gemengd met de juiste hoeveelheden water, alcohol en suiker om de wijn af te maken. Ava Winery beweert zelfs technieken te gebruiken die het verouderen van natuurlijke wijn nabootsen. Daarbij verandert de smaak namelijk; eerst vaak ten goede, later wordt de wijn viezer.
 

Slechte zomer

Maar waarom zo moeilijk doen als de bestaande manieren van wijn maken zulke prima resultaten geven? Ten eerste is het maken van wijn nog altijd een onzekere business. Als een gebied een slechte zomer heeft, dan zijn de druiven slecht en valt er geen goede wijn van te maken.

Verder zijn milieu en klimaat een argument. Voor het maken van gewone wijn zijn enorme hoeveelheden land, water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Door wijn in een fabriek te synthetiseren, kan het mogelijk veel efficiënter.
 

Goede wijnen

Dat is fijn voor de aarde, maar die efficiëntie heeft nog een voordeel: het wordt voor veel meer mensen mogelijk om goede wijnen te proeven, zegt het bedrijf. De wijnen uit de fabriek worden namelijk veel betaalbaarder dan de natuurlijke flessen. Ava Winery verwacht klaarblijkelijk dat daarbij nog steeds een aardige winstmarge te halen is.

Ava Winery werkt momenteel aan de eerste productie, die verschillende soorten wijnen bevat, waaronder een Pinot noir (lichte rode wijn) en een Moscato d’ Asti, een mousserende zoete witte wijn. Als alles goed gaat, staan die wijnen eind dit jaar in de schappen van Amerikaanse drankenwinkels. En dan maar zien of de drankjes te pruimen zijn.


Openingsfoto Pixabay

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.