Blankesteijn's Beeldbuis

Mazda heeft een benzinemotor aangekondigd die het brandstofmengsel spontaan laat ontbranden, dus zonder vonk. Een ingenieur gaat voor het schoolbord staan om het uit te leggen.

De mode in de autowereld is op dit moment elektrisch. Maar elektrisch rijden is geen verdienste op zichzelf. Het gaat om de kleinst mogelijke CO2-productie en natuurlijk ook om andere vormen van vervuiling. Elektrische voortstuwing kent wel degelijk CO2-uitstoot, al vindt die plaats in een centrale. Centrale opwekking is zuiniger maar elektrisch rijden gaat gepaard met meer omzettingen die het rendement weer verminderen.

Daarom is het goed dat nog steeds wordt gezocht naar een zuiniger verbrandingsmotor. (Terzijde: kleine, lichte auto’s zijn vrijwel altijd zuiniger, ongeacht de erin verwerkte technologie.) Diesel heeft een streepje voor wat CO2-efficiëntie betreft maar lijkt te moeten smokkelen om ook op andere uitstootpunten goed te scoren.

 

2019

Met benzine als brandstof is het nooit gelukt een motor te maken die net als de dieselmotor een hoge compressieverhouding heeft en spontane ontbranding. Mazda zegt het nu wel voor elkaar te hebben en wil deze motoren vanaf 2019 in commerciële modellen leveren. Ze zouden 20% tot 30% efficiënter zijn.

De Amerikaanse ingenieur Jason Fenske legt op zijn kanaal Engineering Explained de technische achtergronden uit. Eerder lieten we in deze rubriek zien hoe hij op lokatie auto’s en onderdelen test en hoe hij verslag deed van Formule-E racing. Deze video is een voorbeeld van een andere vorm die hij vaak hanteert: hij staat ouderwets als een leraar voor een schoolbord en geeft uitleg aan de hand van schetsen.

Dat zal goed werken voor mensen met voldoende technische achtergrond. Toch mis je node de bewegende animatie die alle fases van het proces had kunnen laten zien. Maar zoiets is te duur en te tijdrovend voor een eenling op YouTube. Gelukkig zal Fenskes vaste publiek, net als dat van De Ingenieur, voldoende technisch voorstellingsvermogen hebben om hem te volgen.

Als bonus hierbij een collectie video’s over motortechniek met Fenske voor het schoolbord.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.