Dit zijn onze tien meest gelezen artikelen van 2020. Met de meeste aandacht voor - het zal niet verbazen - covid-19, en daarnaast technologie die klimaatverandering te lijf gaat.


1 Zo werkt de coronatest in het laboratorium


In 2020 tuigde Nederland in sneltreinvaart de faciliteiten op om mensen te testen op SARS-CoV-2, in de volksmond ‘het coronavirus’. Dagelijks worden nu duizenden monsters getest in laboratoria verspreid over het land. Maar hoe werkt zo’n virustest nou precies? En wanneer word je wel of niet getest?

Lees meer…

 

2 Mondkapjes schoonmaken en hergebruiken om tekorten tegen te gaan


In het begin van de pandemie dreigde een tekort aan mondkapjes in de zorg. Onderzoekers aan de TU Delft werkten daarom aan een methode om gebruikte mondkapjes schoon te maken. Door de mondkapjes op een simpele en veilige manier te steriliseren worden sporen van eventuele virusdeeltjes na gebruik volledig uitgewist.

Lees meer…

 

3 Corona en ventileren, hoe zit het eigenlijk?


Zwevende druppeltjes kunnen hoogstwaarschijnlijk een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Acht vragen over een gezonde ventilatie van binnenruimtes.

Lees meer…


 

4 Ademtest kan Covid-19 detecteren


Een simpele blaastest kan in de toekomst misschien helpen bij het testen van grote groepen mensen op covid-19. Een prototype van een ‘elektronische neus’, ontwikkeld door ingenieurs in China en Israël, laat zien hoe dat kan werken.

Lees meer…

 

5 Waterstofauto legt het af tegen elektrisch rijden


Wie nu een nieuwe auto koopt, kan het beste kiezen voor een elektrische. Uit oogpunt van het milieu, maar ook van de portemonnee is een elektrische auto nog zeker tien jaar een betere keuze dan een auto op waterstof of benzine.

Lees meer…

 

6 Hoge-temperatuur elektrolyser produceert efficiënt waterstof


De raffinaderij van petrochemisch bedrijf Neste in Rotterdam krijgt de eerste zeer efficiënte hoge-temperatuur elektrolyser. De elektrolyser gaat groene waterstof produceren voor de productie van biobrandstoffen.

Lees meer…

 

7 Met deze zonneconcentrator produceert een gebouw meer zonne-energie


Een wigvormige zonneconcentrator kan bijdragen aan het vergroten van de opbrengst van zonnepanelen op gebouwen. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek in de Verenigde Staten. Het ding werkt vooral goed op buitenmuren waar verticale zonnepanelen niet optimaal functioneren.

Lees meer…

 

8 3d-printers schieten te hulp in coronacrisis


De coronacrisis was een ramp, maar maakte mensen ook creatief. Zo gingen in Groot-Brittannië bedrijven uit niet-medische sectoren onderdelen maken voor beademingsapparaten, met behulp van hun 3D-printers. Ook in Italië werden levens gered doordat met 3D-printers cruciale onderdelen voor beademingsapparatuur werden gemaakt.

Lees meer…

 

9 Verbeterde brandstofcellen voor schip op waterstof


Toyota heeft de brandstofcellen uit zijn waterstofauto Mirai aangepast voor op schepen. Het eerste schip dat ermee gaat varen, is de Franse Energy Observer, die dit jaar vertrok op wereldreis.

Lees meer…


 

10 Het nieuwe elektrisch koken


Al duizenden jaren koken, bakken en grillen we ons eten door gebruik te maken van vuur en warmte. Het Nederlandse bedrijf IXL Netherlands bewijst dat dat een stuk innovatiever kan. Zij hebben een revolutionaire kooktechniek bedacht, waarbij voedsel wordt bereid met behulp van elektrische pulsen.

Lees meer…


Openingsbeeld Depositphotos

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.