Het huidige energiebeleid zit vol tegenstrijdigheden, is fragmentarisch, kent geen heldere implementatiestrategie en gaat de samenleving daardoor heel veel geld kosten. Dat is in het kort de ontluisterende boodschap die prof.dr. André Faaij, hoogleraar Energiesysteemanalyse, met verve uitdraagt.

‘De energietransitie vereist technologieontwikkeling die op orde is en strategisch gekozen marktstimulering. Doen we dat goed, dan kunnen we daar verschrikkelijk veel geld mee verdienen.’

Het belastingvoordeel voor elektrische auto’s was weggegooid geld. De uitbreiding van warmtenetten staat haaks op de nulenergiewoning. De zware industrie faalt op het gebied van vergaande energiebesparing. Bij de overheid ontbreekt regie.

Prof.dr. André Faaij schuwt de confrontatie niet. Hij stelt dit allemaal aan de orde vanuit de overtuiging dat de transitie naar een duurzaam energiesysteem er gewoon móét komen.

‘De consequenties van klimaatverandering zijn onoverzienbaar. Met een gemiddelde temperatuurstijging van vier graden is doorgaan met business as usual uitgesloten. Daarnaast speelt dat ons continent extreem afhankelijk is van de import van olie en gas; dat levert op de Europese handelsbalans elk jaar een last van vierhonderd miljard euro op. Als het lukt een deel van dat geld binnen onze grenzen te houden door het ontwikkelen van een duurzame energiesector, dan levert dat voor de economie en de werkgelegenheid aanzienlijk meer op dan de stimuleringspakketten die de Europese Commissie nu moeizaam bij elkaar weet te schrapen.’

Lees verder op eLinea

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.