Column

‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af in een maandelijkse column. Dit keer: lockdown-lol met een veertien jaar oude Wii-spelcomputer.

Kent u de term early adopter? Dat zijn mensen die als allereerste de nieuwste gadgets aanschaffen. Ik heb ontdekt dat ik daar niet onder val; sterker nog, je zou me een ‘ridiculously late adopter’ kunnen noemen.

Wij hebben thuis namelijk pas net de Wii ontdekt, een spelcomputer van het Japanse Nintendo, die veertien jaar geleden het licht zag. De Wii kwam ons huis binnen met Sinterklaas, toen we voor een schappelijke zeventig euro de tweede eigenaar werden van een complete Nintendo Wii-spelcomputer, inclusief een paar spellen.

We hadden natuurlijk de allernieuwste Nintendo Switch, PlayStation 5 of Xbox 360 kunnen kopen – voor een paar honderd euro meer – maar mijn vrouw en ik willen zoveel mogelijk tweedehands spullen aanschaffen. Zeker bij zoiets als elektronica blijkt dat uitstekend te gaan.

Want wát een pret hebben we met dat ding! We tennissen, bowlen en spelen golf dat het een lieve lust is. Die oude Wii heeft zijn geld drie weken na aankoop al ruimschoots opgebracht.

Voor wie het even heeft gemist: bij de Wii heeft elke speler een afstandsbediening in de hand die de positie en de bewegingen van de hand van de speler precies meet. Op die manier kun je voluit meppen met een golfclub, of juist heel precies chippen, maar ook heel natuurgetrouw de Macarena leren dansen. Dat doet anno 2021 misschien geen wenkbrauwen optrekken, maar was veertien jaar geleden revolutionair.

De Wii is een topvoorbeeld van hoe technologie je leven rijker kan maken.

De grootste hit bij ons thuis is het spel Just Dance 3, waarbij je de pasjes na moet dansen die een professionele danser op het scherm laat zien. Het spel heeft voor elkaar gekregen wat ik nooit voor mogelijk had gehouden: het hele gezin hupst nu elke avond een half uurtje door de kamer op de stampende dreunen van Eurodance-classics van de kleverigste soort.
 

Illustratie Nintendo


Mijn vrouw en ik zijn eigenlijk best een beetje anti-beeldscherm, maar die Wii was dus een goede zet. Op een zonnige lentedag zou ik altijd zeggen: hop naar buiten allemaal, maar het regent nu al 48 uur aan een stuk en zo komen we toch aan onze broodnodige lichaamsbeweging. Ik moest gisteren mijn trui uittrekken omdat ik het te heet kreeg. Net iets te veel dansjes achter elkaar gemaakt.

De Wii is een topvoorbeeld van hoe technologie je leven rijker kan maken. Zat je als gamer voorheen als een zoutzak achter je beeldscherm, nu beïnvloed je direct met je lichaamsbewegingen het spel. Games hebben hierdoor een extra dimensie gekregen: meer betrokkenheid, meer lol, en dus ook meer lichaamsbeweging, een cruciale factor om gelukkig te blijven tijdens een lockdown, als het ook nog eens hele etmalen regent.


Foto Robert Lagendijk

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.