We presenteren ons jaarlijkse overzicht van projecten waar ingenieurs de grens van het technisch mogelijke opzoeken.


Freesrobot voor de hersenpan

Een stuk bot wegfrezen uit de schedel duurt lang en vereist grote oplettendheid van de chirurg. Een freesrobot neemt die klus nu over, met als grootste uitdaging: hoe krijg je alle denkbare veiligheidsgaranties voor elkaar dat de hersenen niet worden beschadigd?


Detectoren voor röntgen- en infraroodstraling in het heelal

Op de overgang tussen supergeleidend en niet-supergeleidend is zelfs de kleinste temperatuurverandering waar te nemen. Rond dit principe bouwt het Nederlandse ruimteonderzoekscentrum SRON supergevoelige detectoren.


Heien met een waterkolom

Zijn klappen hebben vijf keer meer energie dan de zwaarste hei-installatie op land en toch produceert hij honderd keer minder lawaai. Het geheim? Offshorebedrijf Fistuca gebruikt neervallend water om de funderingen van windturbines te heien.


Koolstofnanobuisjes leggen

Zie maar eens twee elektroden met elkaar te verbinden met een draadje dat niet meer dan een nanometer dik is. Groningse onderzoekers is het gelukt. Daarmee komt eindelijk een nuttige toepassing van koolstofnanobuisjes in zicht.


Megavliegveld Mexico-stad

De nieuwe terminal voor Mexico Airport wordt neergezet op grond die verzakt, wat de bouw al moeilijk genoeg maakt. En dan moet hij ook nog eens de hoogste duurzaamheidsscore in de wacht slepen én makkelijk aan te passen zijn aan veranderende omstandigheden en regels. Vliegveldontwerper NACO krijgt het voor elkaar.


Agressief deeltjesbombardement

Een agressieve duurtest met ontelbare plasmadeeltjes en een gigantische warmtestroom. Daarmee test onderzoeksinstituut Differ de ‘uitlaat’ van kernfusiereactor ITER.  Het is als de zonnewind nabouwen in het lab.


Zwaartekrachtgolven zien

De Amerikaanse detector LIGO die voor het eerst zwaartekrachtgolven zag moet nog gevoeliger worden. Technische trucs moeten de kleinste verstorende trillingen zien te onderdrukken. Want als er nu een vrachtwagen voorbijrijdt, dan ligt de meting even stil.

 

HET VOLLEDIG VERHAAL OVER EXTREME ENGINEERING LEZEN?

Wil je het volledige verhaal over extreme engineering uit het julinummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.