De Franse wielrenster Ilona Peltier heeft aan het einde van de World Human Powered Speed Challenge in de VS het kersverse wereldrecord van de Nederlandse ligfietser Rosa Bas (Human Power Team) verpulverd: zij reed 126,51 kilometer per uur. Ook de Italiaanse Vittoria Spada was sneller dan Bas, met 123,89 kilometer per uur.

De records werden afgelopen vrijdag 13 september gereden, onder – klaarblijkelijk – perfecte weersomstandigheden. Dagen eerder had Rosa Bas nog een wereldrecord van 122,12 kilometer per uur gereden op de Velox 9, de nieuwste fiets van het team met studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam.

In de heats van vrijdag ging Bas twee keer onderuit vlak na de start, meldt ligfiets.net. Daardoor verspeelde zij haar kans om het record terug te pakken. Ook teammaatje Jennifer Breet kwam niet aan de snelle tijden van de Française Peltier en de Italiaanse Spada. Ze benaderde wel haar persoonlijke record (116,54 kilometer per uur).


Razendsnelle ligfiets

Het Human Power Team is een team met zestien studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij bouwen elk jaar (met nieuwe teamleden) een razendsnelle ligfiets; dit jaar was dat de VeloX 9; het was alweer de negende keer dat het team een ligfiets heeft gebouwd.
 

Nevada

De wedstrijd vindt elk jaar plaats op een perfect gelijkmatig stuk asfalt van 10 kilometer lang, bij Battle Mountain in de staat Nevada. Die weg ligt op een hoogte van 1300 meter, waardoor de luchtweerstand lager is dan op zeeniveau; ideaal als je supersnel wil fietsen. Verder zijn de weersomstandigheden er meestal rustig: warm, droog en weinig wind.

Openingsfoto Het Human Power Team bij de presentatie van de ligfiets Velox 9, eind juli bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Foto Bas de Meijer

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.