Vanochtend vroeg brak de Nederlandse atleet Rosa Bas het wereldsnelheidsrecord ligfietsen voor dames. In de Velox 9 haalde zij een snelheid van 122,12 kilometer per uur. De fietser van het Human Power Team reed daarmee een negen jaar oud wereldrecord uit de boeken.

Het Human Power Team is een studententeam met zestien studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij bouwen elk jaar (met nieuwe teamleden) een razendsnelle ligfiets; dit jaar was dat de VeloX 9; het was alweer de negende keer dat het team een ligfiets heeft gebouwd.

Ieder jaar probeert het team sneller te gaan. Dus perfectioneren de studenten de aandrijving, gebruiken ze lichtere materialen en verbeteren ze de stroomlijn van de fiets. De kuip van de fiets wordt strak om het lichaam van de fietser heen gemaakt, en is dus ieder jaar anders. De optimale vorm wordt bepaald na tests in een windtunnel en simulaties.
 

Groot gejuich

Ligfietser Rosa Bas verbrak het record gisteravond lokale tijd in de woestijn van Nevada (Verenigde Staten), waar de World Human Powered Speed Challenge plaatsvindt. Na de race zaten Bas en haar team nog een tijdje in spanning, meldt ligfiets.net. Eigen metingen gaven aan dat het record was verbroken, maar de officiële tijdwaarneming moest dat nog bevestigen. Toen die doorkwam, ging vanuit het team dan ook een groot gejuich op. Bas had het negen jaar oude record van de Française Barbara Buatois uit de boeken gereden.
 

Meer races

Een knappe prestatie, te meer omdat hij plaatsvond op de tweede wedstrijddag. Op dat moment had het team de fiets net optimaal ingesteld. Er zijn de komende dagen nog meer races, dus het kersverse record kan door anderen worden aangevallen. Ook is het niet ondenkbaar dat het Human Power Team het nieuwe snelheidsrecord nog verder aanscherpt.Bas is in vorm en zal zichzelf verder willen verbeteren, en ook de andere atlete, Jennifer Breet, komt nog aan bod.
 

De Velox 9 tijdens een testritje bij Battle Mountain in Nevada (VS).


Luchtweerstand laag

De wedstrijd wordt elk jaar bij Battle Mountain, Nevada, gehouden, op een perfect gelijkmatig stuk asfalt. Doordat de weg op hoogte ligt, is de luchtweerstand laag; ideaal als je supersnel wil fietsen. Verder zijn de weersomstandigheden hier vaak rustig: warm, droog en weinig wind.

 

Het Human Power Team 2019, met in het midden de twee atletes: Jennifer Breet (links) en Rosa Bas.


Eerdere jaren

In de afgelopen jaren schreven we regelmatig over het Human Power Team. Zie de artikelen uit


Foto’s Bas de Meijer

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.