De Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft vrijdag het onderwijsgebouw Polak ontruimd en gesloten nadat er scheuren in de vloer waren aangetroffen. De oorzaak van de scheurvorming is nog niet duidelijk.

Het Polakgebouw op campus Woudestein werd in september 2015 opgeleverd en heeft vloeren van hetzelfde type als de in 2017 deels ingestorte parkeergarage in Eindhoven. 


Tot 26 september dicht

Het gaat om gebouw Polak op campus Woudestein, gebouwd door aannemer SMT. Behalve 850 studieplekken bevat het gebouw een groot aantal onderwijsruimten, winkels en andere faciliteiten. Het blijft uit voorzorg zeker tot 26 september gesloten, meldde de universiteit in een persbericht.

In oktober 2017 werd het Polakgebouw ook al eens per direct ontruimd uit zorg om de vloeren. Toen zijn er stalen platen onder de betonnen vloeren aangebracht, om eventuele spanningen op te vangen. Na een half jaar werd het gebouw toen heropend.


Breedplaatvloeren

Het Polakgebouw is voorzien van zogeheten breedplaatvloeren. Dergelijke vlieren bevatten holle bollen die het gewicht met zo'n 35 procent reduceren.

Bij de bouw wordt een geprefabriceerde breedplaatvloer aangebracht, waarna de bouwers er ter plekke beton in storten. 


Parkeergarage Eindhoven

In 2017 ontstonden zorgen over dit type vloer toen bij vliegveld Eindhoven een parkeergarage in aanbouw instortte als gevolg van een falende hechting tussen het prefab beton en het ter plaatse gestorte materiaal. 

Daarop onderzocht een ingenieursbureau ook de vloeren van het vijf verdiepingen tellende Polakgebouw met drukmetingen. Hieruit bleek dat de vloeren op bepaalde plekken onvoldoende stabiel waren, waarna tot het aanbrengen van de stalen platen werd besloten. 


Foto: Jeroen Musch

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.