De Pioneering Spirit, het megaschip dat olie- en gasplatforms op zee in één keer kan verwijderen, is nu ook klaar om diep op de zeebodem pijpen te gaan leggen. Afgelopen maand werd de geleidebaan getest.

De Pioneering Spirit, de nieuwste aanwinst van het offshorebedrijf Allseas, is ooit ontworpen met een dubbel doel: zowel afgedankte platforms op zee verwijderen als pijpen leggen op grote zeediepten (lees: ‘Inside Pioneering Spirit’). Voor dat laatste moest nog wel de geleidebaan worden geconstrueerd. Dat gebeurde bij de Belgische staalconstructeur Iemants.
 

De geleidebaan vertrekt vanaf constructiebedrijf Iemants. Foto Iemants.


 

Transport van de geleidebaan, compleet met het transitieframe (rechts). Foto Danny Cornelissen, PortPictures.


De geleidebaan, ‘stinger’ in het Engelse vakjargon, is zo’n 200 m lang en wordt samen met het transitieframe bevestigd aan twee scharnieren op de romp van de Pioneering Spirit.


Productiestraat

In het ruim van het schip bevindt zich een complete productiestraat (zie de fotogalerij)  van een kleine 300 m lang om de losse pijpen aan elkaar te lassen en te voorzien van een coating. Vervolgens gaat de pijp via de geleidebaan naar de zeebodem. Die geleidebaan zorg voor een soepele overgang. De pijp moet van een horizontale ligging in het schip naar een schuine ligging de zee in op weg naar de zeebodem. De kromming waarmee dat gebeurt kan worden gevarieerd met hijskabels aan de voorkant van de Pioneering Spirit.
 

Aan de voorkant van het schip zitten de hijskabels voor de stand van de geleidebaan.


De bevestiging van de geleidebaan aan de Pioneering Spirit was bedoeld om te controleren of alles voldeed, hij gaat er nu weer af. De eerste klus die de Pioneering Spirit onder handen gaat nemen, is namelijk de verwijdering van het Brent Deltaplatform van Shell.
 

Het Brent Delta platform dat de Pioneer Spirit in één keer gaat verwijderen.


Turkstream

Daarna komt de Pioneering Spirit weer terug naar Rotterdam om vervolgens als pijpenlegger in actie te komen voor de TurkStream, de gasleiding door de Zwarte Zee vanaf het Russische Anapa naar het Europees-Turkse Kiyikoy. Die Turkstream is het alternatief voor de oorspronkelijke South Stream die in Bulgarije zou aanlanden. Die leiding gaat echter niet door vanwege een controverse tussen  de Europese Commissie en eigenaar Gazprom.
 

De TurkStream gasleiding gaat door de Zwarte Zee van Rusland naar Turkije.


Zie hieronder een animatie van het principe van het leggen van een pijp met een geleidebaan.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.