Eureka

Een Californisch materiaal­bedrijf lanceert een duur­zame gietharskit voor ontwerpers en hobbyisten. De helft van de hars is afkomstig van algenolie.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Veel ontwerpprocessen gaan door een gietharsfase waarbij het ontwerp in een mal wordt gegoten om de vorm te testen. Gietharsen is sneller, makkelijker en nauwkeuriger dan 3D-printen. Een nadeel is dat de hars tot voor kort volledig van fossiele grondstoffen moest worden gemaakt. 

Het Californische materiaalbedrijf Checkerspot is er nu in geslaagd een van de twee componenten van de giethars, polyurethaan, te produceren uit algen. Daardoor is de hars in deze Pollinator Kit voor de helft gebaseerd op biogrondstoffen. Voor de productie van de tweede component, isocyanaat, zijn vooralsnog geen duurzamere alternatieven. 



Twee componenten

Voegt men de twee componenten samen en giet men deze in een mal, dan hardt het materiaal in achttien uur uit. De verhouding tussen de twee componenten bepaalt hoe buigzaam of breekbaar de kunststof wordt. 

De giethars is een thermo­harder, wat betekent dat eenmaal gegoten en uitgehard, het materiaal niet meer kan worden omgesmolten en hergebruikt. Wel kan het worden vermalen en gebruikt voor downcycling.


Duurzaam polyurethaan

De productie van duurzaam polyurethaan vindt plaats via een fermentatieproces in een fabriek in Brazilië. Algen produceren de olie die de beginstof vormt voor polyurethaan. De suiker die de algen nodig hebben voor de productie, is afkomstig uit lokaal suikerriet. 

Deze productiemethode veroorzaakt een derde minder CO2-uitstoot dan met fossiele grondstoffen: een kilogram CO2 in plaats van 3,2 kilogram CO2 per kilogram olie. Wel is het proces duurder. Een kit van een kilogram giethars kost 56 euro, twee keer zoveel als de traditionele variant. 


Ski's van algenolie

De Pollinator Kit kan worden gebruikt voor prototypen, maar ook voor het maken van eindproducten zoals sieraden, skateboardwieltjes, telefoonhoesjes en klimgrepen. In samenwerking met skifabrikant WNDR Alpine produceerde Checkerspot al de eerste off-piste ski’s met kunststof­onderdelen uit algenolie.


Tekst: SIja van den Beukel
Foto: Checkerspot

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.