Google is afgestapt van zijn plan een modulaire smartphone op de markt te brengen. De Nederlandse Fairphone blijft nu de enige in zijn soort.

Ruim een jaar geleden was er veel over te doen. Google kwam met een aangepast ontwerp van de Phoneblocks, de smartphone die is gemaakt met modulaire bouwstenen (‘Google lanceert modulaire smartphone’). De processor, camera, bluetooth-antenne, usb-poort, het scherm, ieder onderdeel is een afzonderlijke module die in elkaar geklikt een compleet werkende smartphone oplevert.

Het idee achter de modulaire telefoon is dat bij het stuk gaan van een van die modules – met name het scherm blijkt kwetsbaar – , of wanneer er een technische verbetering is van bijvoorbeeld de camera, alleen die module vervangen hoeft te worden, en niet het hele toestel. Het Nederlandse Fairphone hanteert eenzelfde principe.

Speculatie

Google heeft nu laten weten met de modulaire telefoon, inmiddels project Ara genoemd, te stoppen: het bedrijf wil zich volledig concentreren op de opvolger van de Nexus. Mogelijk wordt de modulaire technologie nog wel in licentie aan een ander bedrijf uitgegeven, maar dat is vooralsnog speculatie.

Het idee van de Phoneblocks was ontwikkeld door elektronicaconcern Motorola Mobility. Toen Google dat bedrijf doorverkocht aan het Chinese Lenovo, bleef Phoneblock achter, dat Google toen hernoemde tot het Ara-project.

Geen succes

De eerste versie die Google presenteerde van de modulaire telefoon, de Spiral 1, is nooit een succes geworden: het apparaat werkte niet goed. Begin vorig jaar kondigde Google met veel bravoure de productie van de Spiral 2 aan, waarbij andere bedrijven ook modules konden gaan leveren. Spiral 2 zou zo een open platform worden. Van een daadwerkelijke lancering van de Spiral 2 is het echter nooit gekomen, en nu stopt Google definitief met het project.

Wie toch een modulaire telefoon wil, kan nog terecht bij het Nederlandse Fairphone, dat eerder dit jaar zijn tweede serie presenteerde (‘Eerlijke en duurzame smartphone’).

De Nederlandse Fairphone2

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.