Koninklijke Vopak, gespecialiseerd in de opslag en overslag van chemicaliën, gassen en olieproducten, gaat een zonnepark in het Eemshavengebied aanleggen. Met een oppervlakte van 19 hectare en een capaciteit van 27 MW moet het nieuwe park een van de grootste van Nederland worden. 

Vopak, investeerder Whitehelm Capital en Groningen Seaports maakten hun plannen voor het zonnepark woensdag bekend. Het wordt aangelegd naast de elf olie-opslagtanks van de Vopakterminal in de Eemshaven, op grond die nu al wordt gepacht door de opslaggigant. De groene stroom die door de fotovoltaïsche cellen zal worden opgewekt, is bestemd voor gebruik door de terminal zelf, maar omdat de terminal volgens een woordvoerder met weinig stroom toe kan zal een groot deel lokaal in de provincie Groningen worden gebruikt of worden verhandeld op de energiemarkt. 27 MW is in principe voldoende om 27.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Duurzaam havengebied

Volgens Ramon Ernst, managing director van Vopak Nederland, past de bouw van een zonnepark goed in de wens van Vopak om zich voor te bereiden op een toekomst waarin fossiele brandstoffen minder belangrijk worden. 'Dit project stelt ons in staat om kennis en ervaring op te doen op het gebied van elektriciteit als energiedrager en het geeft ons bovendien de kans om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor eventueel toekomstige opslag en conversie van elektriciteit in het Eemshavengebied ', zegt hij in een persbericht.

Volgens CEO Cas König van Groningen Seaports zal het zonnepark het Groningse havengebied duurzamer maken en bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. 'Voor ons is lokaal geproduceerde groene energie van groot belang', zegt hij. 'We zien steeds vaker dat bedrijven hun beslissing om zich al dan niet hier te vestigen laten afhnagen van de beschikbaarheid van duurzame energie.' 

Een impressie van het toekomstige zonnepark, dat pal naast de opslagtanks van Vopak zal worden aangelegd


 

Herfst

De betrokken partijen verwachten in de herfst met de aanleg te kunnen beginnen, als alle vergunningen rond zijn. In 2020 moet het park in bedrijf worden genomen. Intussen werkt Vopak ook aan een manier om in de toekomst zonnepanelen op de opslagtanks zelf te kunnen plaatsen. 

Het grootste zonnepark van Nederland staat in Vlissingen en werd afgelopen herfst aangesloten op het net. Dat heeft een maximaal vermogen van 54,5 MW (lees ook Grootste zonnepark in gebruik genomen).

Beeld: Vopak/Groningen Seaports

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.