Bij Vlissingen is het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen, Scaldia. Langs de weg N254 staan ruim 140.000 panelen die samen een maximaal vermogen kunnen opwekken van 54,5 MW.

Read this article in English

De officiële opening is volgende week, meldt Solar Magazine. De bouw ging in juni van start. Er zijn 141.204 panelen gebruikt die per stuk maximaal 385 W kunnen opwekken; dat is onder de allergunstigste omstandigheden.

Op jaarbasis wordt van het zonnepark gemiddeld 48,5 GWh groene stroom verwacht. Dit is voldoende om zo’n 14.000 huishoudens van stroom te voorzien, schatten de projectpartners (ib vogt en Solar Fields) in. Afnemer van de zonnestroom is ENGIE Nederland. Het zonnepark beslaat een oppervlakte van 38 hectare, uitgespreid over een lintvormig veld dat de bocht van de N254 in Vlissingen-Oost volgt.

De markering op deze satellietfoto geeft een aardige indruk van de afmetingen van het zonnepark:Voor Nederland is dit misschien een groot project, in Australië staan al zonnecentrales van meer dan een miljoen panelen (lees: ‘Eerste zonnecentrale in mijnbouwland Australië’).

Nog een paar indrukken van het nieuwe zonnepark:


 

Foto’s Solar Fields / ib vogt

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.