Het eerste autonome bedrijf, The DAO, is ten prooi gevallen aan een hacker. Die heeft bij deze aanval zo’n 3,6 miljoen ether (een cryptovaluta; ruim 50 miljoen euro) weggesluisd. De organisatie achter The DAO breekt dit experiment af, maar zegt er vertrouwen in te hebben dat de investeerders hun geld terugkrijgen.


The DAO (afkorting van decentralized autonomous organization) is het eerste bedrijf dat moet functioneren zonder personeel, gebouwen en bestuurders.

Het bedrijf werkt volledig op regels softwarecode. The DAO produceert zelf niets, maar besteedt dat uit bij onderaannemers. Dit zijn mensen met een idee voor een dienst of product, dat ze beschrijven in een voorstel. De deelnemers aan The DAO, die geld hebben gestort, besluiten met een stemming of in het voorgestelde product wordt geïnvesteerd. Centraal bij The DAO staan slimme contracten die beschrijven hoe de betalingen lopen zodra er winst wordt gemaakt.

Eind mei sloot de eerste investeringsronde. Enthousiastelingen hadden samen 8,26 miljoen ether bij elkaar gelegd, op dat moment zo’n 130 miljoen euro.


Hacker

Afgelopen vrijdag kwan er een abrupt einde aan het succesverhaal. Toen werd bekend dat The DAO is aangevallen door een hacker. Deze persoon heeft 3,6 miljoen ether (meer dan 50 miljoen euro) weggesluisd naar een eigen rekening. De mensen achter The DAO hebben bekendgemaakt dat ze wegens de kraak het eerste experiment zullen beëindigen en dat ze er alles aan zullen doen om het geld terug te halen.

Daarover zijn ze redelijk optimistisch, blijkt uit een blogpost van Stephen Tual van Slock.it, de groep die The DAO is begonnen. De afgelopen dagen hebben allerlei groepen programmeurs opties verkend en ze zijn het redelijk eens geworden over de te volgen route.

Om de hacker niet aan zijn gestolen ethers te laten komen, volstaat het waarschijnlijk om een zogeheten soft fork uit te voeren; een wijziging in het gebruikte protocol, waardoor eerder uitgevoerde transacties — waaronder de hack — ongeldig worden.


Veel gebeuren

De hack laat zien dat er nog heel wat moet gebeuren voordat decentrale netwerken kunnen fungeren als bedrijven. Een groepje early adopters heeft vol optimisme geld gestopt in The DAO en een deel van hen moet nu afwachten of ze dat ooit nog terugzien.

Anderzijds hoort de hack misschien bij het rijpen van de achterliggende technologie. Misschien dat de aanval het doorontwikkelen hiervan in een stroomversnelling brengt. De onverwachte situatie van vrijdag zorgde er in ieder geval voor dat programmeurs uit verschillende groepen meteen de handen ineensloegen op zoek naar een oplossing, zo valt te lezen in de blogpost van Tual
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.