Chris van 't Hof

'De internet community is een bijzondere samenwerking van slimme mensen die hun verantwoordelijkheid nemen zonder daar al te veel over op te scheppen', schrijft columnist Chris van 't Hof.

Onderweg naar weer een internetcongres lees ik in de trein De Correspondent. ‘Hé innovators, gamechangers en disrupters, vergeten jullie het onderhoud niet?’, schrijft Lynn Berger. Volgens haar is er overwaardering voor innovatie, creativiteit en nieuwe dingen maken, terwijl zonder onderhoud de samenleving tot stilstand komt.

Ze neemt het vooral op voor vuilnismannen en wegwerkers, maar ook de ingenieurs komen aan bod. Die worden door universiteiten geworven met de belofte nieuwe machines te mogen maken, terwijl ze waarschijnlijk het grootste ­gedeelte van hun carrière zullen besteden aan het ­draaiend houden van andermans ontwerpen.

Is de sfeer hier disruptief? Gonst het van innovatie? Integendeel.

De meest disruptieve technologie is momenteel natuurlijk het internet. Op ‘mijn’ congres betreden ook enkele disruptors het podium. Techno-optimist Wienke Giezemen laat zien hoe zijn Things Network steden voorziet van sensoren en nieuwe businessmodellen. Securitygoeroe Mikko Hyppönen schetst juist een doemscenario voor het Internet of Things: ‘Every device that is smart, is also vulnerable.

De zaal laat zich echter niet van de wijs brengen. De aanwezigen weten dat het internet al die ellende prima aankan. We zijn namelijk op MORE-IP, het jaarlijkse evenement van wat zich de peering community noemt, georganiseerd door internetknooppunt AMS-IX.

Peering is simpelweg het maken van internetverbindingen tussen grootverbruikers via een van de internetknooppunten in de wereld, zodat het geheel sneller en stabieler draait. Op het evenement zien we grote content providers, datacenters en hostingbedrijven. Kleinere bedrijven die servers, kabels, routers en switches leveren, zijn er ook. En een horde van techneuten die het gewoon leuk vinden om technische problemen op te lossen. Al hun werk komt digitaal samen bij internetknooppunten en vandaag ook in menselijke vorm. Dit zijn feitelijk de mensen die zorgen voor het onderhoud van het internet.

Is de sfeer hier disruptief? Gonst het van innovatie? Integendeel. Het dataverkeer dat AMS-IX verwerkt, groeit weliswaar met 30 % per jaar, maar dat doet het elk jaar. De nieuwste photonic switches zien er futuristisch uit, maar doen nog steeds wat ze altijd al deden, alleen nu tien keer zo snel.

Internet is het toonbeeld van het belang van onderhoud. En dat zonder een centrale overheid die het afdwingt of een bedrijf dat alle touwtjes in handen heeft.

Er is eigenlijk ook nauwelijks discussie of opwinding tijdens dit congres. Een buitenstaander zou het misschien zelfs saai vinden. De deelnemers niet. Dit is hun jaarlijkse uitje om contact te hebben met de mensen waarmee ze de digitale verbindingen in stand houden. Veel van hen doen dat al decennialang.

Toch zien we deze mensen nauwelijks in de media. Ze doen gewoon hun werk en vinden het goed zo. Berger heeft gelijk als ze zegt dat onderhoud wordt ondergewaardeerd omdat we zo graag onder de indruk zijn van alle innovaties die het internet mogelijk maakt. Ironisch genoeg is juist het internet zelf het toonbeeld van het belang van onderhoud. En dat zonder een centrale overheid die het afdwingt of een bedrijf dat alle touwtjes in handen heeft.

De internet community is een bijzondere samenwerking van slimme mensen die hun verantwoordelijkheid nemen zonder daar al te veel over op te scheppen. Het is een zelfregulerende zwerm van technisch begaafde groeps­dieren. Deze onderhouders van het internet maken disruptieve innovatie mogelijk, zonder zelf disruptief te willen zijn. Hulde!

Drs. Chris van ’t Hof is internetsocioloog, schrijver en presentator.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.