Afgelopen maandag vestigde een internationaal studententeam onder leiding van studenten van de TU Eindhoven (TU/e) een nieuw record met hun ijstoren van 31 meter hoog. De toren bevat aspecten van Chinese architectuur en een flamencojurk en heet daarom ‘Flamenco Ice Tower’.

De ijstoren staat in de Chinese stad Harbin en maakt deel uit van het Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, het grootste ijsfestival van de wereld. De toren is gemaakt van zogenoemd pykrete, ijs versterkt met zaagsel. Pykrete is drie keer sterker dan normaal ijs, waardoor er met dunnere ijslagen kan worden gewerkt; de muren van de toren zijn maar 25 centimeter dik.  De toren is gemaakt door het ijsmengsel over een grote ballon heen te spuiten. De ballon is maandag weggehaald, waardoor de ijstoren nu zelfstandig staat.

Credits: TU/e

Het team dat de ijstoren heeft gebouwd bestaat uit studenten van de TU/e, het Eindhovense Summa College (voorheen ROC Eindhoven) en het Harbin Institute of Technology. De TU/e is in voorgaande jaren ook in het nieuws geweest met gebouwen van ijs; in 2014 maakte een studententeam de grootste ijskoepel van de wereld met een hoogte van tien meter. Een jaar later was de TU Eindhoven betrokken bij de bouw van de Sagrada Familia van ijs van 21 meter hoog (lees: Sagrada Familia van ijs is af). In beide gevallen werd pykrete op een grote ballon gespoten, net als bij de pas gebouwde Flamenco Ice Tower.

Pykrete kan snel en goedkoop geproduceerd worden, waardoor het een aantrekkelijk bouwmateriaal is voor extreem koude gebieden. Mogelijk kan het worden gebruikt voor de Olympische Winterspelen die in 2022 in Peking zullen plaatsvinden. Misschien kan er zelfs een Holland Heineken House van ijs worden gemaakt.

Openingsfoto: TU/e

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.