De vliegende auto en de jetpack zijn toekomstdromen die al decennialang in de pijplijn zitten. Het Amerikaanse bedrijf Aerofex heeft aangekondigd binnen drie jaar een variant op die twee voertuigen uit te brengen: de Aero-X. Deze kruising tussen een motorfiets en een hovercraft tilt twee personen met grote ventilatoren van de grond.

In navolging van het functionele prototype heeft Aerofex modelfoto’s vrijgegeven van de productieversie van de Aero-X. Het voertuig heeft een lengte van 4,5 m en is 2,1 m breed. Twee grote ventilatoren, aangedreven door een benzinewankelmotor, laten het 365 kg zware voertuig vanuit stilstand verticaal opstijgen. De Aero-X krijgt een nuttig draagvermogen van 140 kg, voldoende voor twee niet al te zware personen. Zij kunnen op een vlieghoogte van zo’n 3 m met snelheden van ruim 70 km/h over alle soorten ondergronden kunnen vliegen, van grasland en woestijn tot water.

Het ontwerp van de Aero-X is gebaseerd op technologie uit de jaren zestig, maar toen werd het ontwikkelingsproject stopgezet vanwege stabiliteitsproblemen. Aerofex heeft dit opgelost met twee stuurstangen op kniehoogte aan weerszijden van de bestuurder. De stuurstangen activeren, op basis van de aansturing over de drie assen van het voertuig, aerodynamische flappen die het voertuig stabiliseren. Het besturingssysteem reageert heel direct op de lichaamsbewegingen van de piloot, waardoor de besturing volgens Aerofex heel instinctief aanvoelt, vergelijkbaar met het rijden op een motorfiets. Een weekend training zou genoeg zijn om het besturen van de Aero-X onder de knie te krijgen.

Aerofex voert al een paar jaar testvluchten uit met het prototype en wilde de technologie aanvankelijk benutten voor onbemande drones. Het productie-exemplaar van de bemande Aero-X met twee zitplaatsen staat nu gepland voor de introductie in 2016 en het opstarten van de productie in 2017. Het prijskaartje is vastgesteld op 85 000 dollar. Naast de overduidelijke recreatiemarkt wil Aerofex zich ook richten op specifieke toepassingen, zoals het inspecteren van landbouwgrond, reddingsoperaties in moeilijk toegankelijke rampgebieden en grensbewaking.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.