IBM brengt een bouwpakket voor een robotje op de markt, waar gebruikers naar hartenlust mee kunnen experimenteren: de TJ Bot.


TJ Bot is een van de eerste toepassingen waarbij mensen thuis zelf aan de slag kunnen met robotica en kunstmatige intelligentie. Via de website van IBM zijn de bestanden te downloaden om de onderdelen mee te 3D-printen of te lasersnijden. Voor dat laatste beveelt IBM aan om chipboard te gebruiken: dun MDF of dik karton. En als je thuis geen lasersnijder hebt staan (huh?), dan kun je vaak wel ergens in de buurt terecht in een fablab (kijk hier voor de locaties). Voor wie niet zelf wil bouwen, komt er binnenkort een volledig gemonteerde versie op de markt.
 

Kwartiertje

Volgens de makers is het robotje in een kwartiertje in elkaar te zetten. Aan boord heeft het een Raspberry Pi, een eenvoudige processor, een servomotor om de arm van de robot aan te drijven, en een driekleuren-ledlampje.

Vervolgens kunnen hobbyisten gebruikmaken van een drietal programmaatjes, die IBM zelf ‘recepten’ noemt:

  • Een programma analyseert het sentiment in een Twitterfeed (de stroom tweets die mensen uitsturen), bijvoorbeeld tijdens sportwedstrijden of een prijsuitreiking als de Oscars. Op basis hiervan verandert de kleur van het ledlampje.
     
  • Een tweede programma zorgt dat het robotje kan reageren op spraak. Op de achtergrond draait de API (application programming interface) ‘Watson Speech to Text’, die gesproken tekst omzet in geschreven tekst. Die wordt vervolgens geanalyseerd op wat de gebruiker kan hebben bedoeld. Je kunt het robotje dus opdrachten geven als ‘maak het lampje geel’ of ‘til je arm op’.
     
  • Ten derde is er een recept beschikbaar om TJ Bot te veranderen in een chatbot, een kwebbelrobot. Daarvoor gebruikt hij API’s die achtereenvolgens spraak omzetten in tekst, de tekst analyseren en een logisch antwoord formuleren, en ten slotte dat antwoord weer omzetten in gesproken woord. Hierbij put de robot uit de kennis die IBM's supercomputer Watson in de cloud heeft opgeslagen (lees ons artikel ‘Dr. Watson’) .

IBM moedigt gebruikers ook aan om zelf functies voor het robotje te verzinnen, programmeren en ontwerpen.

Zo zet je de TJ Bot in elkaar:


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.