Rolf Hut las over een uitvinding waarvan stripcolumnist Renske de Greef hóópte dat hij in 2018 gedaan wordt - en bouwde hem even.
Een capuchon met kijkraampjes aan de zijkant en een vertaalmachine voor dierengedachten. In haar stripcolumn in de NRC beschreef Renske de Greef aan het begin van dit jaar de zeven uitvindingen waarvan ze hoopt dat die in 2018 worden gedaan.
De uitvinding die mijn aandacht trok: een plantreddende sensor die de vochtigheid van potgrond meet en geluid maakt als de grond te droog is. En niet zomaar geluid, maar niet te negeren stemmen van bekende Nederlanders die je waarschuwen dat je plant nu toch echt water nodig heeft. Toen ik dat las, dacht ik: ‘Dat kan iedereen toch eenvoudig zelf maken?’
Ik vis een Arduino, een sensor en een MP3 Shield uit mijn onderdelenvoorraad en ga aan de slag
Ik heb de afgelopen jaren veel gewerkt met de Arduino: een klein, goedkoop computertje waar je makkelijk elektrische onderdelen op aansluit. Rond de Arduino is een heel ecosysteem ontstaan van bedrijven die varianten en uitbreidingen op de minicomputer maken.
Twee van de uitbreidingen in dit ecosysteem zijn de bodemvochtsensor van Sparkfun en het Music Maker MP3 Shield van Adafruit. In feite zijn dat alle onderdelen die Renske voor haar uitvinding nodig heeft.
Vooral om aan mezelf te bewijzen dat mijn gevoel klopt dat ‘je zoiets zelf makkelijk kunt maken’, vis ik een Arduino, een sensor en een MP3 Shield uit mijn onderdelenvoorraad en ga ik aan de slag.
Als ingenieur vergeet ik nog weleens dat wat voor mij appeltje-eitje is voor anderen klinkt als toekomstmuziek
Stap 1: sluit de bodemvochtsensor aan op de Arduino en stuur over usb een meting naar mijn computer. Werkt in
vijf minuten.
Stap 2: laat de Arduino een signaal naar het MP3 Shield sturen om een mp3 af te spelen. Werkt in één minuut.
Stap 3: integreer stappen 1 en 2. Ik laat de Arduino elke minuut een mp3 afspelen wanneer de bodemvocht meting te laag is en een andere mp3 wanneer deze te hoog is. Totale tijd: minder dan tien minuten. Bekijk deze video met een demonstratie van de pratende vochtigheidsmeter:
Als ingenieur vergeet ik nog weleens dat wat voor mij appeltje-eitje is voor anderen klinkt als toekomstmuziek. Ik vind het deel van onze verantwoordelijkheid als ingenieurs om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de nieuwste wetenschap en techniek. Het mooiste is het wanneer dat, zoals hier, kan met een werkend prototype.
Dus: Renske, de pratende vochtigheidsmeter is klaar. Mail je me je adres? Moet je wel even zelf Bram Moszkowicz overhalen om ‘het gebrek aan water vandaag is abject en infaam’ in te spreken.
Rolf Hut is universitair docent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver. In zijn column voor De Ingenieur kijkt hij naar dingen die misschien geen hoogwaardig ingenieurswerk uitstralen, maar wel getuigen van denken als een ingenieur.
Foto: Hans de Lijser
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.