Drive

Lucas Nieuweboer (29) is hydroloog bij ingenieursbureau Sweco en hardloper. Dat hardlopen is meer dan een hobby. Onlangs won hij als eerste Nederlander sinds 2006 ‘de Halve van Egmond’. En gisteren, 14 april, eindigde hij als vierde Nederlander bij de Marathon van Rotterdam.

 

‘Ik heb altijd hardgelopen. Als kind ging ik met mijn ouders mee naar wedstrijden en liep ik kids runs. Zoals veel anderen begon ik op de atletiekbaan, maar de werpnummers lagen me niet. Op mijn veertiende werd ik gescout als talent en belandde ik in een selectieteam. Met diezelfde trainer, Koos Kiers, werk ik nog altijd.

Ik vind mezelf niet bovenmatig getalenteerd. Wel ben ik erg consistent, jaar na jaar verbeter ik mezelf. Ik denk dat niet veel mensen dit constant kunnen opbrengen. Ik loop letterlijk elke dag hard. Aan hardlopen raak je ook een beetje verslaafd. Doe ik het een dag niet, dan voel ik me slechter. De laatste tijd heb ik gewerkt aan mijn lenigheid door yoga te doen. En met speciale oefeningen heb ik de spieren rond mijn heupen sterker gemaakt, zodat ik langer de ideale loophouding kan volhouden, ook als ik moe word. Ik probeer me tegen blessures te wapenen door goed naar mijn lichaam te luisteren. Na al die jaren herken ik vrij goed met welk pijntje ik kan doorlopen en bij welke pijn ik gas moet terugnemen.

Mijn studie hydrologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam was veelal theoretisch, maar ik geniet ervan om met die kennis praktische projecten te doen, de omgeving van mensen beter te maken. Ik vind die puzzel leuk, een probleem helemaal afpellen tot ik begrijp hoe we het kunnen oplossen. Na mijn masterproject bij Sweco trad ik er in dienst. Ik werk er nu vijf jaar als adviseur op het gebied van stedelijke waterhuishouding.

Zo help ik steden met maatregelen om beter bestand te worden tegen hevige regenval die vaker zal voorkomen. Dat water willen we tegelijk langer vasthouden, want ook perioden van hitte en droogte komen vaker voor. Hittestress is een reëel probleem in steden. Ik vind het opvallend dat we veel geld steken in dijken, maar dat we aan hittestress nog weinig doen. Bij overstromingen vallen zelden slachtoffers, maar in warme perioden overlijden jaarlijks tientallen, soms honderden mensen extra. Mensen die anders misschien nog hadden geleefd.

Mijn baan van 32 uur mag ik uitsmeren over vijf dagen, wat me de rust en de ruimte geeft goed te trainen. Vaak ren ik ook naar mijn werk. Ik heb het getroffen met mijn teamleider. Die zegt: “Het maakt niet uit waar je je werk doet, zolang je dat goed doet.” Binnenkort ga ik naar Kenia om te trainen, dan gaat de werklaptop mee.

Door het hardlopen kan ik goed plannen en naar deadlines toewerken. Daarbij kan ik wel eens iets verder gaan dan anderen. Wat ik meeneem van het bedrijven van topsport is de mindset mezelf continu te willen verbeteren. Ik denk dat het ook in je werk gezond is om je voortdurend te blijven ontwikkelen. Daarvoor is een stimulerende werkomgeving nodig, zodat mensen het beste uit elkaar kunnen halen.

Zeker als je jong bent, kun je jezelf op de lange afstanden lang blijven verbeteren doordat je lichaam efficiënter leert omgaan met energie. De winnaar van de Olympische marathon van Rio, Eliud Kipchoge, is nu veertig en doet in Parijs weer mee. Voor mij komen de limieten voor deelname aan Europese  kampioenschappen binnen bereik. Op dit moment werk ik met alles wat ik doe toe naar de Marathon van Rotterdam, mijn eerste daar, op 14 april. Precies op die dag moet ik in topvorm zijn.’

Het interview werd afgenomen ruim vóór de Marathon in Rotterdam. Daar liep Nieuweboer op zondag 14 april een tijd van 2 uur, 12 minuten en 44 seconden. Daarmee werd hij de vierde Nederlander.

 

Foto: Bianca Sistermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.