De wereld een beetje beter maken, dat is de ambitie van veel ingenieurs. In De Ingenieur vertellen ingenieurs elke maand over wat ze beweegt. Fotograaf Bianca Sistermans maakt het portret.

'Ik wist dat mijn Turkse familie risico liep'

Meriç Kessaf is bouwkundestudent aan de TU Delft. Ze verloor veel van haar naasten bij de aardbeving in Turkije. Nu zet ze zich in voor hulp en een sterkere wederopbouw.

verder lezen

'Dit land heeft knutselaars nodig'

Ben Schippers is natuurkundige en oprichter en directeur van Technolab Leiden, een leerwerkbedrijf waar hij mensen opleidt tot docent en leerlingen enthousiast maakt voor natuur en techniek.

Ben Schippers
Verder lezen

'Bij een bedrijf als Tata is je impact groter'

Jamilla den Haan en Sarah Kleijnwerken bij Tata Steel in IJmuiden. Van binnenuit dragen zij op verschillende manieren, bij aan duurzamere processen van het bedrijf.

Tata Steel
Verder lezen

'Liever vandaag dan morgen innoveren'

Nicole Papen-Botterhuis is biomedisch ingenieur en coördinator onderzoek en innovatie bij Máxima MC. Daar versnelt ze innovaties in de zorg.

Verder lezen

'Ingenieurswerk vereist empathie'

Gerwin Smit is werktuigbouwkundige, ge­specialiseerd in biomechanica. Aan de TU Delft werkt hij aan de ontwikkeling van prothesen.

Verder lezen

'De beste techniek voor de beste zorg'

Tim Horeman, voormalig Ingenieur van het Jaar, werkt als universitair hoofddocent in Delft aan beter betaalbare medische robots die minder afval opleveren.

Lees verder

'Technologie moet doen wat gebruiker nodig heeft'

Hanneke Kip werkt bij de Universiteit Twente en Stichting Transfore. Zij doet onderzoek naar de inzet van technologie in de forensische geestelijke gezondheidszorg.

Verder lezen

'Altijd gewerkt vanuit pure nieuwsgierigheid'

Ben Bronsema, raadgevend ingenieur klimaatinstallaties in gebouwen en gastonderzoeker bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, koelt gebouwen met aarde, wind en vuur.

Verder lezen

'Gij zult niet storen'

Koos Fockens, gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur en zendamateur, promoveerde onlangs op elektromagnetische achtergrondruis die noodsystemen als C2000 en het radioverkeer van zendamateurs stoort.

Verder lezen

'Omarm het natuurlijke systeem'

Ties van der Hoeven werkte als waterbouwkundige aan grote projecten. Zijn geloof in de kracht van de natuur resulteerde in bureau The Weather Makers.

Verder lezen

'Alles hangt samen'

Richard van Leeuwen is werktuigbouwkundige en lector sustainable energy systems aan hogeschool Saxion. Daar werkt hij aan de integratie van duurzame energiebronnen.

Verder lezen

'Een vriendelijker wereld voor mensen met autisme'

Elektrotechnisch ingenieur Johan ten Houten werkte lang in de cybersecurity en fraudebestrijding. Nu zet hij zich in voor een wereld die vriendelijker is voor mensen met autisme.

Verder lezen

'Alternatieven voor olie en gas liggen voor het oprapen'

Mark van Baal verkocht als werktuigbouwkundig ingenieur CO2-uitstotende machines. Nu stort hij zich, met toenemend succes, op zijn missie om oliebedrijven klimaatvriendelijk te maken

Verder lezen

'Herdlopen waar de lucht het schoonst is'

Akshit Gupta sleutelt graag aan computers en is een fanatiek hardloper. Via een dataplatform wil hij meer inzicht geven in de lokale luchtverontreiniging.

Verder lezen

'Waterstof is belangrijk, maar niet de heilige graal'

Ellen van der Veer werkt bij de Port of Amsterdam aan de energietransitie en is daarnaast ecologisch tuinontwerper. Ze hoopt dat al haar interesses ooit samenkomen.

Verder lezen

'Niemand mag buiten de boot vallen'

Ayushman Talwar zag zijn blinde opa worstelen met zijn smartphone en besloot daar wat aan te doen. Zijn Hable One maakt de smartphone beter toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Verder lezen

'Verandering kan ook bij ingenieursbureaus beginnen'

Marijke Frielink wil als change manager bij Antea Group dat duurzaamheid tot in alle haarvaten van het ingenieurs- en adviesbureau doordringt, en eigenlijk ook in de hele samenleving.

Verder lezen

'Genoeg mensen hebben het ons afgeraden'

Dieuwertje Drexhage schrok van de berg afgedankte medische apparatuur in Kenia en besloot een steentje bij te dragen aan betaalbare en geschikte apparatuur voor de Afrikaanse markt.

Verder lezen

'We moeten ontkokeren en van het hokjesdenken af'

Berend van de Kraats ontdekte als commandant op een onderzeeboot dat teams grootse prestaties kunnen leveren. Met OceansX benut hij dat potentieel om maatschappelijke impact te maken.

Verder lezen

'Het werd tijd voor een overstap naar de groene kant'

Rose (Rezvan) Sharifian ziet dat er steeds minder sneeuw valt in haar geboorteland Iran. Hoewel ze eerst in de olie- en gasindustrie wilde werken, maakt ze nu een machine om CO2 uit zeewater te halen.

Verder lezen

'Innovatie is de rode draad in mijn loopbaan

Else Veldman zet als innovatiemanager bij ETEQ haar vernieuwingsdrang in om de energie-infrastructuur geschikt te maken voor de toekomst. Innovatie vorm voor haar de rode draad.

Verder lezen

'Zinvol bezig zijn, daar gaat het mij om'

Loes Segerink is hoogleraar biomedical microdevices aan de UTwente. Als kind had ze geen idee wat er op een universiteit speelde, nu vertelt ze zoveel mogelijk mensen over haar onderzoek.

Verder lezen

'Veel mensen willen iets doen dat uitstijgt boven henzelf'

Dick den Hertog, hoogleraar operations research aan de UvA, paste eerst wiskundige modellen toe voor optimale spreiding van ­distributiecentra. Nu gebruikt hij ze om toegang tot zorg te verbeteren.

Verder lezen

'Jij wist dit. Waarom heb je niets gedaan?'

Niki Loonen van ingenieursbureau ABT beseft sinds enige tijd dat ‘zijn’ beton veel klimaatschade aanricht. Hij stelt alles in het werk om zo snel mogelijk klimaatneutraal beton op de bouwplaats te krijgen.

Niki Loonen ABT
Verder lezen

'Gelijke kansen voor iedereen is belangrijk'

Anette Beijaard is hoofd van de adviesgroep Weg en Rail bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en ‘Best Woman in Highways’. 'Vrouwen moeten een technische functie op eigen kracht verdienen.'

Verder lezen

'Ik hoop een kiezelsteentje bij te dragen'

Ralf Mackenbach zegde zijn carrière als tieneridool vaarwel om natuurkunde te gaan studeren. Nu werkt hij in Eindhoven aan de energiebron van de toekomst: kernfusie.

Verder lezen

'Lopend ervaar je een rivier anders'

Li An Phoa is bedrijfskundige, filosoof en ecoloog. Ze vraagt al wandelend aandacht voor drinkbare rivieren en krijgt steeds meer mensen met zich mee, onder meer langs de IJssel.

Verder lezen

'Grijp zelf je kans iets te bouwen'

Ferdinand Grapperhaus Jr. is technisch natuurkundige. Samen met een partner ontwikkelde hij een slimme gevel die liefst 30 procent energie bespaart.

Verder lezen

'We kunnen leren van de BV Natuur'

Ylva Poelman is natuurkundige, sterrenkundige, innovatiespecialist en spreker. Voor haar lezingen en boeken haalt zij veel inspiratie uit de prachtige oplossingen waarmee de natuur zo vaak komt.

Verder lezen

'We leven alsof er drie planeten zijn'

Cathrien Ruoff is verpakkingsontwerper en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze bindt de strijd aan met ‘plofverpakkingen’ en wil dat we anders gaan nadenken.

Verder lezen

'Ik blijf toch liever in de wetenschap'

Rebecca Saive is universitair docent en zonne-energieonderzoeker. Na vier jaar in Californië maakt ze aan de Universiteit Twente ‘magische’ materialen die gebruik maken van zonlicht.

Verder lezen

'Met vliegen deed ik mijn zuinigheid teniet'

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar climate design & sustainability aan de TU Delft. Om mensen te wijzen op hun CO2-uitstoot zet hij zowel serieuze als lichtvoetige middelen in.

Verder lezen

'Tijd dat we serieus worden genomen'

Thijs de Jongh studeerde technische wiskunde en natuurkunde aan de TU Delft en econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn missie: studenten door de coronacrisis heen slepen.

Verder lezen

'Wat ik leuk vind, is natuurkunde uitleggen'

Amber Nusteling is gek op natuurkunde en legt iedereen die het wil horen natuurkundige principes uit. Ze wil haar kennis inzetten voor duurzamere gebouwen.

Verder lezen

'Menswaarde herwinnnen is belangrijk'

Jasper Küller van softwarebedrijf Xomnia wil iedereen - van scholieren tot vluchtelingen en van gedetineerden tot managers - aan het programmeren krijgen.

Verder lezen

'Mijn core fight zal altijd klimaat en natuur zijn'

Charlotte Meerstadt wilde ooit uitvinder, kernfysicus of kunstenaar worden. Nu werkt ze bij het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) aan de verduurzaming van de luchtvaart.

Verder lezen