De wereld een beetje beter maken, dat is de ambitie van veel ingenieurs. In De Ingenieur vertellen ingenieurs elke maand over wat ze beweegt. Journalist Amanda Verdonk tekent het verhaal op, fotograaf Bianca Sistermans maakt het portret.

'Jij wist dit. Waarom heb je niets gedaan?'

Niki Loonen van ingenieursbureau ABT beseft sinds enige tijd dat ‘zijn’ beton veel klimaatschade aanricht. Hij stelt alles in het werk om zo snel mogelijk klimaatneutraal beton op de bouwplaats te krijgen.

Niki Loonen ABT
Verder lezen

'Gelijke kansen voor iedereen is belangrijk'

Anette Beijaard is hoofd van de adviesgroep Weg en Rail bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en ‘Best Woman in Highways’. 'Vrouwen moeten een technische functie op eigen kracht verdienen.'

Verder lezen

'Ik hoop een kiezelsteentje bij te dragen'

Ralf Mackenbach zegde zijn carrière als tieneridool vaarwel om natuurkunde te gaan studeren. Nu werkt hij in Eindhoven aan de energiebron van de toekomst: kernfusie.

Verder lezen

'Lopend ervaar je een rivier anders'

Li An Phoa is bedrijfskundige, filosoof en ecoloog. Ze vraagt al wandelend aandacht voor drinkbare rivieren en krijgt steeds meer mensen met zich mee, onder meer langs de IJssel.

Verder lezen

'Grijp zelf je kans iets te bouwen'

Ferdinand Grapperhaus Jr. is technisch natuurkundige. Samen met een partner ontwikkelde hij een slimme gevel die liefst 30 procent energie bespaart.

Verder lezen

'We kunnen leren van de BV Natuur'

Ylva Poelman is natuurkundige, sterrenkundige, innovatiespecialist en spreker. Voor haar lezingen en boeken haalt zij veel inspiratie uit de prachtige oplossingen waarmee de natuur zo vaak komt.

Verder lezen

'We leven alsof er drie planeten zijn'

Cathrien Ruoff is verpakkingsontwerper en docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze bindt de strijd aan met ‘plofverpakkingen’ en wil dat we anders gaan nadenken.

Verder lezen

'Ik blijf toch liever in de wetenschap'

Rebecca Saive is universitair docent en zonne-energieonderzoeker. Na vier jaar in Californië maakt ze aan de Universiteit Twente ‘magische’ materialen die gebruik maken van zonlicht.

Verder lezen

'Met vliegen deed ik mijn zuinigheid teniet'

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar climate design & sustainability aan de TU Delft. Om mensen te wijzen op hun CO2-uitstoot zet hij zowel serieuze als lichtvoetige middelen in.

Verder lezen

'Tijd dat we serieus worden genomen'

Thijs de Jongh studeerde technische wiskunde en natuurkunde aan de TU Delft en econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn missie: studenten door de coronacrisis heen slepen.

Verder lezen

'Wat ik leuk vind, is natuurkunde uitleggen'

Amber Nusteling is gek op natuurkunde en legt iedereen die het wil horen natuurkundige principes uit. Ze wil haar kennis inzetten voor duurzamere gebouwen.

Verder lezen

'Menswaarde herwinnnen is belangrijk'

Jasper Küller van softwarebedrijf Xomnia wil iedereen - van scholieren tot vluchtelingen en van gedetineerden tot managers - aan het programmeren krijgen.

Verder lezen

'Mijn core fight zal altijd klimaat en natuur zijn'

Charlotte Meerstadt wilde ooit uitvinder, kernfysicus of kunstenaar worden. Nu werkt ze bij het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) aan de verduurzaming van de luchtvaart.

Verder lezen