De Ortega Submersible is een soort gemotoriseerde kano die zowel boven als onder water kan varen. Opmerkelijk is dat de klassieke drukkamer voor duikboten ontbreekt; duikers kruipen er eenvoudigweg met hun uitrusting in.
‘In de Ortega kun je alles doen wat een gewone duiker kan, maar wel sneller en over grotere afstanden’, zegt kunstenaar en ontwerper Filip Jonker.
De ontwikkelingsgeschiedenis van de Ortega lijkt op het script van een spionagefilm. De duikboot is tijdens de Tweede Wereldoorlog ontworpen door de Britse geheimagent Sir Quentin Reeves, die naar verluidt ook model stond voor het personage Q in de James Bond-films. Reeves bedacht de duikboot voor geheime operaties, zoals het bevestigen van mijnen op Duitse schepen. Na de oorlog dankte de Britse marine de zogeheten Sleeping Beauty af.
Schatduikers
Jonker vond een rapport met aanbevelingen over de duikboot enkele jaren geleden via Google en maakte daar gebruik van. En nu zijn tweepersoons duikboot bijna klaar is, wordt hij overspoeld door verzoeken van bijvoorbeeld koraalrifonderzoekers en schatduikers.
Ook offshorebedrijven zijn zeer geïnteresseerd. ‘Ga maar na: bij het vrijmaken van de zeebodem voor offshore-activiteiten, is het een drukte van belang met schepen en duikers die op en neer gaan met objecten – en dan kunnen die duikers slechts twee tot drie keer op en neer. Maar denk ook aan onderwaterinspecties van bijvoorbeeld kademuren, de zeebodem of de netten van viskwekerijen’, licht Jonker de interesse toe.
De open duikboot heeft bergingscapaciteit, is uit te rusten met camera’s en sonar, en vaart zonder begeleiding de haven uit. ‘Het bereik is 200 km, de snelheid boven water bijna 17 km/h en onder water ruim 20 km/h.’ De moderne variant van Reeves’ duikboot bevat betere batterijen en motoren.
Blaas
De belangrijkste vernieuwing betreft het stijgen en dalen. In het Reeves-model gaat dat op de klassieke manier: de dichtheid wordt aangepast door water te lozen of in te nemen, een spel met water en lucht. Probleem hierbij is de onnauwkeurigheid, vertelt Jonker. ‘Iets te veel lucht of water geeft bij dit kleine bootje grote schommelingen.’ Over de nieuwe methode wil Jonker nog niet veel kwijt. Maar het meest voor de hand liggende alternatief is de zwemblaas van een vis. Door de blaas te vullen met gas neemt het volume toe en stijgt de vis, en vice versa. ‘Iets in die geest doen wij ook’, aldus Jonker.
De tweepersoons duikboot moet in 2018 op de markt komen.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.