Hoe help je trekvissen voorbij een stuwdam? Simpel, zegt dit Amerikaanse bedrijf: met ons kanon schiet je ze er gewoon met hoge snelheid langs.

Dammen zijn desastreus voor trekvissen als zalm, paling en steur. In Europese rivieren kan een vis volgens het Wereld Natuur Fonds elke paar kilometer z’n kop stoten op zoek naar paai- en voedselgebieden.


Trekzalm

Het Amerikaanse bedrijf Whooshh Innovations introduceerde vijf jaar geleden een ‘zalmkanon’ dat migrerende zalmen door een buis langs dammen omhoog schiet. Het systeem is nu verder geperfectioneerd en kan ook uitheemse soorten helpen terugdringen.


Flexibele buis

Het originele Whooshh Transport System bestond uit een flexibele buis van tientallen meters die was aangesloten op een luchtpomp. Door een lichte onderdruk in de buis schoot deze zalmen met een snelheid van vijf tot tien meter per seconde langs de dam omhoog.

De zalmen moesten beneden echter handmatig in de buis worden geladen. Dit is arbeidsintensief en stressvol voor de vissen, maar dat is verleden tijd.


Scansysteem

De nieuwe Whooshh Passage Portal heeft onderaan een ontvangststation waaruit water stroomt. Zalmen hebben de neiging daar tegenin te zwemmen en komen dan in een scansysteem terecht. Dat maakt binnen een seconde achttien foto’s, identificeert de vis en registreert onder meer soort en grootte voor wetenschappelijke analyse.

Ongewenste, uitheemse soorten worden teruggegooid in de rivier of apart afgevangen. De zalmen – of een andere vooraf bepaalde migrerende soort – worden doorgelaten naar de flexibele buis, gesmeerd met water, en omhoog geschoten.

 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Whooshh

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.