Kinetisch kunstenaar Zoro Feigl wint de Kunst+Techniekprijs die het ingenieursbureau Witteveen+Bos jaarlijks toekent. Volgens de jury brengt hij ‘de beeldtaal van het minimalisme binnen de beeldende kunst een stap verder door het begrip ‘tijd’ toe te voegen’. Eerder dit jaar publiceerde De Ingenieur een groot artikel over Zeigl.

Zoro Feigl. Foto Viorica Cernica, Houdbaar.

Het ingenieursbureau Witteveen+Bos wil met de prijs laten zien dat techniek er niet alleen is om bruggen of waterkeringen te ontwerpen, maar ook dient als inspiratie voor kunstenaars. Bij Zeigl is dat de fascinatie voor hoe dingen werken en bewegen.  Hij gebruikt bouwmaterialen, industriële motoren, plastics en staal, en bouwt machines die schijnbaar voorspelbaar gedrag vertonen maar toch telkens blijven verrassen, zo meldt het persbericht van Witteveen+Bos over de Kunst+Techniekprijs.

‘Met zijn sterke verbeeldingskracht – waarin de magie van beweging en herhaling betoverend, zelfs haast hypnotiserend kan werken – bereikt Feigl een groot publiek van alle niveaus: cultuurliefhebbers en techneuten, jong en oud, ingevoerde en niet ingevoerde kijkers’, aldus het juryrapport.

De prijs wordt op 1 november uitgereikt, en bestaat uit een bedrag van € 15.000, een boek over de kunstenaar en een tentoonstelling van zijn werk in de Bergkerk in Deventer, de stad waar de hoofdvestiging van het ingenieursbureau is gevestigd. Eerdere winnaars van de Kunst+Techniekprijs waren Theo Jansen (2002), John Körmeling (2006), Dick Raaijmakers (2011), Iris van Herpen (2016) en Floris Kaayk (2017) (lees 'Videokunstenaar Floris Kaayk wint Kunst+Techniek-prijs 2017').


Lees hier het artikel dat dit jaar in De Ingenieur verscheen over het werk van Zoro Feigl (pdf). Hieronder enkele video's met de kunstwerken van Feigl.


 

 Openingsfoto: De installatie Hula. Foto Zoro Feigl.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.