Videokunstenaar Floris Kaayk wint dit jaar de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. Kaayk is een meester in het creëren van futuristische sprookjes of nachtmerries, waarbij hij de kijker vaak op het verkeerde been zet.

‘Met zijn werk prikkelt Kaayk tot nadenken over technologische ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen daarvan’, valt te lezen in het persbericht van Witteveen+Bos.

De jury is vol lof over het werk van Kaayk: ‘Hij balanceert op grens tussen fictie en documentaire en confronteert zo het publiek met eigen goedgelovigheid, zijn angsten en beperkingen, en met politieke en maatschappelijke implicaties van toekomstdromen.’


Jarno Smeets

Het bekendst is Kaayk van zijn documentaire over Jarno Smeets, de ingenieur die grote vleugels in elkaar zette en beweerde dat hij als eerste mens ter wereld kon vliegen als een vogel. Een video van deze vlucht (zie foto rechts) ging viral en internationale tv-zenders gebruikten het beeldmateriaal in hun nieuwsuitzendingen. Toen de mediastorm was gaan liggen, bekende Kaayk in het tv-programma De Wereld Draait Door dat het allemaal niet echt was en dat hij zelf Jarno Smeets was.

Zijn projecten geven vaak aanleiding tot een uitvoerig ethisch debat over de impact van technologie, maar daarin voelt Kaayk zich niet op zijn gemak. ‘Mijn hoofddoel is entertainment, een spannend verhaal vertellen', gaf hij aan in een uitgebreid portret dat wij in december 2016 in De Ingenieur over hem hadden: ‘Bedrieglijk videobeeld: Floris Kaayk belicht de romantische kant van techniek’.

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek bestaat uit een geldbedrag van vijftienduizend euro, een boek over de kunstenaar en zijn werken en een tentoonstelling van een maand. Eerder al won Kaayk de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (2014). In 2015 won een videoclip die hij maakte voor De Staat, onder andere een UK Music Video Award, een Edison Pop prijs en een European Music Video Award. Met The Modular Body won Kaayk in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive.

Witteveen+Bos reikt de Kunst+Techniekprijs op 2 november uit in de Bergkerk in Deventer, waar Floris Kaayk tegelijk ook zijn eerste overzichtstentoonstelling zal openen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.