KIVI heeft de Academic Society Award 2019 toegekend aan de Delftse hoogleraar Andy van den Dobbelsteen. Met de onderscheiding eert het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) hoogleraren die onderzoek doen met grote maatschappelijke betekenis en die zich inzetten voor discussie met de samenleving.

Reead this article in English.

Van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Technische Universiteit Delft. In zijn onderzoek richt hij zich op duurzaam bouwen, waarbij de focus ligt op de energietransitie in een veranderend klimaat. 'Ik ben steeds meer opgeschoven naar de grotere schaal van duurzame transformatie van steden’, zegt Van den Dobbelsteen. ‘Hoe kunnen steden op korte termijn CO2- of energieneutraal worden?'
 

Elfstedentocht

Ondanks de ernst van de problematiek probeert Van den Dobbelsteen altijd optimistische oplossingen aan te dragen. Zo presenteerde hij onlangs een plan om de kans op een Elfstedentocht weer groter te maken door die aan de energietransitie van Friesland te koppelen. Haal met 10.000 warmtepompen langs de Elfstedenroute warmte uit het oppervlaktewater, zo bepleitte hij: dan koelt het water af en bevriest het eerder, wat de kans op een Elfstedentocht groter maakt. De benodigde energie zou uit 26 windmolens langs de route moeten komen. 

'Ik wil laten zien dat er met duurzame oplossingen ook veel positieve effecten zullen ontstaan, en ga daar graag over in debat”, licht Van den Dobbelsteen toe. 'Wij wetenschappers zouden vaker ons geluid moeten laten horen om meningen te scheiden van wetenschappelijk aangetoonde feiten. Ik heb gemerkt dat veel mensen daaraan behoefte hebben, dus ik ga door met de strijd tegen onwetendheid. De KIVI Academic Society Award voelt voor mij als een grote steun en aanmoediging.'

KIVI-directeur Micaela dos Ramos legt uit waarom de keuze op Van den Dobbelsteen is gevallen: “De verduurzaming van de bouw is een belangrijk topic. We kiezen voor hoogleraar Andy van den Dobbelsteen omdat hij al jaren een aanjager is op dit dossier​ en zich op opvallende wijze in de maatschappelijke discussie over klimaatverandering heeft gemengd. Hij praat vanuit de inhoud en brengt diepgang in het debat. Dat is precies waar de Academic Society Award voor staat.'
 

Verbinding met de samenleving

Dit maatschappelijke debat voert Van den Dobbelsteen ook online. Social media gebruikt hij om op snelle wijze nuttige informatie te halen en zelf te kunnen communiceren over eigen onderwijs, onderzoek en belangrijke maatschappelijke uitkomsten. Ook schuwt hij er niet voor om klimaatsceptici met feiten en onderzoeksresultaten om de oren te slaan. Op Oudejaarsdag 2018 schreef hij een reeks tweets die meer dan een half miljoen keer werden gezien. 'In een Twitterdraad heb ik geprobeerd de onzin uit een artikel te bestrijden en de moderne klimaatwetenschap te verdedigen.' (De Twitterdraad is hier terug te lezen.)


Ingenieur van het jaar 

Van den Dobbelsteen krijgt de Award uitgereikt op de Dag van de Ingenieur op 18 maart, waar ook de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs wordt bekendgemaakt (lees ‘Stem op de ingenieur van het jaar’).

De Academic Society Award werd door KIVI eerder toegekend aan de hoogleraren Maarten Steinbuch, Vanessa Evers, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en Kitty Nijmeijer.

Foto: Cok Francken

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.