Wie wordt de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs? En wie wint de publieksprijs? Je kunt nu stemmen op een van de drie kandidaten: Eelco Osse, Maja Rudinac en Almer van der Stoel.

Read this article in English

Voor het vijfde jaar op rij reikt het Koninklijke Instituut van Ingenieurs (KIVI) dit voorjaar de Prins Friso Ingenieursprijs uit. Genomineerd zijn drie excellente ingenieurs die naast uitstekende technische vaardigheden ook uitblinken op een duidelijke visie, ondernemersgeest en innoverend vermogen. Daarnaast is er ook een publieksprijs. Daarvoor zijn de stembussen nú geopend. 

De drie kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2019 zijn:

Meestemmen voor de publiekswinnaar? Breng uw stem uit op de KIVI-stempagina. Stemmen is mogelijk tot 17 maart. 

De uitslag wordt bekendgemaakt op maandag 18 maart op de Dag van de Ingenieur bij ASML in Veldhoven.


PRINS FRISO

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de prijs van De Ingenieur van het Jaar. Volgens het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dat de prijs organiseert, geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en zijn naam onderstreept het maatschappelijk belang van ingenieurs. De prijs is voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich, wat het bijzonder gepast maakt dat zijn naam aan de prijs is verbonden.

Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie. In 2004 sprak hij het fusiecongres van KIVI en NIRIA toe over het belang van het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktische toe passingen. ‘Academische vrijheid is een heel belangrijk goed, maar mag niet uitmonden in academische vrijblijvendheid’, aldus de prins over een onderwerp dat niets aan actualiteit heeft verloren. Prins Friso was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en chief financial officer van Urenco. En hij was actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, Jet-Net en de Stichting Toekomst der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ski-ongeval.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.