Het Amerikaanse bedrijf Parhelion bedacht dat laserverlichting mensen veel beter helpt in een gebouw dat in brand staat de uitgang te vinden dan de gebruikelijke noodverlichtingsbordjes.

Het probleem met bestaande noodverlichting is dat deze doorgaans vrij hoog in de ruimte hangt, bijvoorbeeld boven deuren. Doordat rook opstijgt, wordt de noodverlichting minder goed zichtbaar. Mensen in het gebouw moeten proberen door de rook de moeilijk zichtbare uitgang te vinden.

De LDG Bulb op zijn kop neergezet

De laserverlichting, Laser Diffraction Grating (LDG) Bulb geheten, zendt honderden individuele laserstralen uit. Deze laserstralen lichten op in de rook en zorgen ervoor dat door weerkaatsing muren en trappen duidelijk worden opgelicht. Mensen kunnen zo de laserbundels volgen naar de dichtstbijzijnde uitgang. Volgens Parhelion kunnen de laserbundels door zwarte en witte rook en ook door mist heen schijnen met nauwelijks verlies van lichtintensiteit.

De LDG Bulb kan op bestaande systemen met noodverlichting worden aangesloten. Wanneer de stroom in een gebouw uitvalt, schakelt deze verlichting automatisch aan om te markeren waar zich de nooduitgangen verbinden.

In tegenstelling tot halogeen- of ledverlichting werkt de LDG Bulb met een blauwe laserlamp. De LDG Bulb heeft een passieve koeling zonder bewegende onderdelen. Hierdoor is de verlichting dusdanig efficiënt dat de laserlamp op bestaande noodverlichting met batterijen 24 uur lang kan blijven branden. De gebruiksduur van conventionele noodverlichting is doorgaans niet langer dan een paar uur. Parhelion won deze week met zijn product in New York de Golden Edison Award.

www.parhelion.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.