Een nieuwe procedé om leer met schimmels te maken is een stuk duurzamer dan leer van dieren of fossiele brandstoffen, volgens onderzoekers uit Wenen.

Imitatieleer bestaat al lang en is gemaakt van plastic. Dit is weer afkomstig van fossiele brandstoffen en ook niet biologisch afbreekbaar. Ook het maken van leer van een koeienhuid is niet bepaald een milieuvriendelijk proces.

Onderzoekers van de Universität Wien, Imperial College London en de RMIT University in Australië vonden een duurzamer alternatief gemaakt van schimmels. Schimmelleer voelt en ziet eruit als normaal leer – net als kwaliteitskunstleer – maar heeft veel meer voordelen, stelt hoogleraar Alexander Bismarck. Er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt bij de productie, zoals bij het looien van echt leer. Ook komen er veel minder broeikasgassen vrij en is het eindproduct volledig biologisch afbreekbaar.
 


Schimmelleer kan bijvoorbeeld worden gemaakt van zaagsel, een goedkoop restproduct van land- en bosbouw. Verder is er alleen een schimmel nodig die lange schimmeldraden produceert om een groot vel te vormen. Binnen een paar weken is het schimmelvel vaak dik genoeg om te oogsten en verder te behandelen. Het is nog wel de kunst om een mooie lap van gelijke dikte, kleur en sterkte te krijgen.

Bismarck en zijn collega Mitchell Jones verwachten dat schimmelleer vooral interessant is voor milieubewuste consumenten en bedrijven en voor mensen op zoek naar biologische alternatieven. Er zijn steeds meer bedrijven die alternatieven voor leer maken op basis van schimmels, vertelt Bismarck. ‘Dit suggereert dat het nieuwe materiaal een grote rol zal spelen in de toekomst waarin ethisch en ecologisch verantwoorde stoffen steeds belangrijker worden.’
 

Leerachtige materialen gemaakt met schimmels.

 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto’s: Antoni Gandia

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.